Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските власти обявиха евакуация в Авдиивка, градът се превръща в руини


Мъж събира дървени отпадъци в Авдиивка.
Мъж събира дървени отпадъци в Авдиивка.

Русия превръща украинския град Авдиивка в "място от постапокалиптични филми", като засилва обстрела и принуждава почти изцяло да се закрие градът на фронтовата линия. Това написа в неделя ръководителят на военната администрация на града Виталий Барабаш в Telegram.

Започнала е евакуацията на комуналните работници, които все още са останали в града, а системите за мобилна връзка скоро ще бъдат изключени, "защото в града има доносници на руските окупатори", добави Барабаш.

Според официални лица в Авдиивка, град в Донецка област на около 90 км югозападно от обсадения Бахмут, са останали около 2 000 цивилни. Преди войната градът е имал население от над 30 000 души.

Тъй като руските сили настъпват по фланговете на Авдиивка, украинските военни предупредиха миналата седмица, че градът може да се превърне във "втори Бахмут" - там, където продължилите месеци ожесточени боеве са превърнали града в развалини.

В неделя руски обстрел беше насочен срещу две високи сгради в Авдиивка, която се намира само на 10 км от северните покрайнини на град Донецк, който е под контрола на Москва от 2014 г. насам.

По данни на украинските военни при многобройните въздушни удари по Авдиивка в събота е бил ранен един човек.

"Трябва да тръгнете, трябва да съберете нещата си, особено с децата си", написа Барабаш.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG