Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борба за всеки метър. Бъдещето на Украйна се решава в сраженията в Донбас, каза Зеленски


Украински военнослужещи се готвят да се присъединят към частите на фронтовата линия край град Бахмут в Донбас, 11 март 2023 г.
Украински военнослужещи се готвят да се присъединят към частите на фронтовата линия край град Бахмут в Донбас, 11 март 2023 г.

Бъдещето на Украйна в момента се решава на фронта в източната част на страната, където се водят "много тежки" битки. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в понеделник. Думите му идват на фона на съобщения от Генералния щаб на въоръжените сили на страната, че сраженията за контрола над източния град Бахмут продължават.

От август миналата година украинските и руските сили водят битки край Бахмут в района на Донбас, като в началото на март Украйна допусна стратегическо отстъпление от града. Преди седмица обаче няколко висши украински командири настояха отбраната му да продължи.

"През изминалия ден нашите сили отблъснаха 102 вражески атаки", съобщи рано във вторник Генералният щаб на украинската армия.

"В Бахмут врагът не спира с опитите си да превземе града", казаха още от армията в своята ежедневна сводка.

Оттам добавиха още, че ожесточени битки се водят и в Лиман, Авдиевка, Маринка и Шахтарск.

"Много е трудно на изток, много болезнено", каза президентът на страната Володимир Зеленски в редовното си вечерно видео обръщение.

По думите му в момента бъдещето на Украйна се решава в Белохориевка, Маринка, Авдиевка, Бахмут, Вугледар, Камянка.

"Там се води битка за нашето бъдеще, бъдещето на всички украинци", каза Зеленски.

В същото време генерал Олександър Сирский, командващ сухопътните сили на Украйна, съобщи, че в Бахмут щурмовите групи на частната военна компания "Вагнер" атакуват от няколко посоки. По думите му те се опитват да пробият отбраната на украинските сили и да навлязат в центъра на града.

Шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин от своя страна публикува свое видео, заснето близо до центъра на град Бахмут. В него той потвърди, че бойците му водят тежки битки.

"Ситуацията в Бахмут е трудна, много трудна. Врагът се бори за всеки метър", каза Пригожин в публикация в социалните медии.

Битката за Бахмут продължава вече повече от половин година. Някогашният миньорски град, който преди войната имаше население от около 70 000 души, е вече почти напълно разрушен.

В коментари за украински медии местните власти в Бахмут казаха, че към 13 март в града все още има около 4000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG