Връзки за достъпност

Извънредни новини

Транспортът в Германия спря, профсъюзите искат по-високи заплати


Влак е паркиран пред централната жп гара във Франкфурт, Германия, 27 март 2023 г. по време на национална стачка в обществения транспорт.
Влак е паркиран пред централната жп гара във Франкфурт, Германия, 27 март 2023 г. по време на национална стачка в обществения транспорт.

Германия е блокирана от транспортна стачка. Най-натоварените летища и железопътни гари не работят в понеделник. Това е една от най-големите стачки в страната от десетилетия. Какво искат синдикатите?

Германският железопътен и въздушен транспорт е блокиран заради национална стачка в понеделник, съобщиха международните агенции.

Асошиейтед прес отбелязва, че стачката е една от най-големите в Германия от десетилетия. Тя засегна също товарния железопътен и корабен транспорт, след като към протестните действия се присъединиха и работниците в пристанищата и водните пътища на страната.

Организатори на стачката са два водещи синдиката - германският профсъюз на служителите в обществените услуги "Ферди" (Verdi) и синдикатът на работещите в железниците и транспорта Е Фау Ге (EVG). А исканията са основно за повишение на заплатите в транспортния сектор. В понеделник предстои нов кръг преговори с работодателите.

Празен перон на главната жп гара във Франкфурт, Германия, 27 март 2023 г.
Празен перон на главната жп гара във Франкфурт, Германия, 27 март 2023 г.

Рано сутринта Е Фау Ге съобщи, цитиран от Шпигел, че над 30 000 души са взели участие в стачката на 350 места в Германия, като се очакват над 50 митинга в цялата страна по-късно през деня. "Републиката се изправя, защото работодателите отказват", каза Кристиан Лорох, представител на компанията, цитиран от изданието.

Националната железопътна компания на Германия "Дойче бан" (Deutsche Bahn) каза, че вследствие на трудовите протести няма да пътува нито един от влаковете на дълги разстояния. Движението на регионалните влакове в Германия ще бъде "сериозно редуцирано", като се очаква транспортът да е затруднен и във вторник.

В понеделник сутринта говорител на "Дойче бан" критикува случващото се и каза, че "милиони пътници, които разчитат на автобусите и влаковете, страдат в резултат на тази прекалена, раздута стачка". Той каза пред ДПА, че "не всеки може да работи от вкъщи", както и че хиляди компании, които получават или изпращат стоките си по железниците, също ще бъдат засегнати.

Летищата

Германската летищна асоциация А Де Фау (ADV) предупреди по-рано, че до 380 000 пътници "няма да имат възможност да се възползват от полетите си". Според А Де Фау стачката е "отвъд всяка възможна и оправдана мярка".

Компанията "Фрапорт" (Fraport), която управлява летището във Франкфурт, съобщи, че всички редовни пътнически полети през най-натовареното и голямо летище в Германия, а и в цяла Европа, са отменени за деня. "Фрапорт" е оператор и на летищата във Варна и Бургас.

Управата на летището в Мюнхен съобщи, че редовнитe пътнически и товарни полети са засегнати от трудовите протести. Сутринта в понеделник бяха отменени и всички 147 излитащи полета от аерогарата в Хамбург, като голяма част от пристигащите полети също са отказани.

Какво искат стачкуващите

Профсъюзите настояват за по-високи заплати в сектора, които да компенсират инфлацията в страната. До момента е имало редица по-малки протести в сферата пощенските услуги, летищата и местния транспорт в Германия, като настоящият е най-големият от десетилетия.

"Ферди", която по данни на Би Би Си представлява около 2,5 млн. служители в целия публичен сектор, включително в обществения транспорт и на летищата, иска увеличение на заплатите от 10,5%. Е Фау Ге представялва около 230 000 служители в държавната железопътна "Дойче бан" и в автобусни компании и настоява за 12% увеличение.

Предвидени са тридневни преговори между синдикати и работодатели, които включват предимно държавата и компаниите от публичния сектор. Досега последните са отхвърляли исканията, като вместо това са предлагали 5% увеличение с две еднократни плащания от 1000 и 1500 евро през тази и следващата година, отбелязва Гардиън.

Някои работодатели обвиняват профсъюзите, че с исканията си може да подхранят инфлацията, докато синдикатите твърдят, че представителите на техния сектор са потърпевши от нея.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер, която представлява правителството в преговорите, каза, че кабинетът ще участва в дискусиите по "твърд, но и справедлив и конструктивен" начин. Фейзер добави, че е уверена, че може да бъде постигнато добро решение.

Асошиейтед прес отбелязва, че трудовите стачки са редовно явление в Германия и обикновено завършват с компромисно споразумение между синдикатите и работодателите.

Както в много други страни по света, в Германия цените на горивата и на храните силно се покачиха през последната година след началото на непредизвиканата война на Русия в Украйна.

Редица медии, сред които Гардиън и Евронюз цитират отчетена годишна инфлация в Германия от 8,7% през февруари. По данни на Ройтерс тя е била 9,3%. Според данни на Евростат инфлацията в еврозоната за същия период е била 8,5%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG