Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Те какво, не им пука, че убиват хора ли?" Как млади руснаци спасяват родителите си от пропагандата


Възрастна жена от южния руски град Ставропол гледа телевизионно предаване с президента Владимир Путин, който отговаря на въпроси на народа.
Възрастна жена от южния руски град Ставропол гледа телевизионно предаване с президента Владимир Путин, който отговаря на въпроси на народа.

Основното, което определя отношението на руснаците към войната, е възрастта, сочи ново допитване. Има деца, които се опитват да спасят родителите си, отровени от телевизионната пропаганда.

По-възрастните руснаци са по-склонни да подкрепят войната, която Русия води в Украйна. Това показва допитване до населението година след началото на руската инвазия.

Девет от десет анкетирани над 70 години казват, че подкрепят военните действия на Путин. Сред техните деца - руснаци на възраст от 40 до 50 години - нивото на подкрепа е значително по-ниско.

Три четвърти от хората над 60 години гледат телевизия всеки ден, а по-голямата част от руския телевизионен ефир представлява пропаганда за войната.

Марина Аронова от регионалния сайт на Радио Свободна Европа - Сибир.Реалии разказва три истории за това как децата търсят нестандартни начини да спасят родителите си, отровени от телевизионната пропаганда.

"А сега да хвърлим ядрена бомба в Киев – и готово"

"Когато започна войната, със съпруга ми не повярвахме веднага, че това изобщо е възможно в 21 век. Бяхме в шок“, казва 42-годишната Евгения от Владивосток.

"Когато научих новината, избухнах в сълзи. Обадих се на майка ми, питам я: "Чу ли вече?" Но тя не можеше да каже нищо, тя също плачеше".

Синът на Евгения учи в Германия и тя осъзнава, че ако границите бъдат затворени, може никога повече да не го види. С мъжа ѝ вземат билети за първия възможен полет - до Ташкент. "Решихме, че най-важното е да се измъкнем, а след това на място ще мислим какво следва."

Родителите им остават в Русия, а Евгения и мъжът ѝ в крайна сметка се установяват във Виетнам. Не могат да идат в Германия, защото нямат европейски визи, но синът им може да ги посещава.

Евгения поддържа връзка с майка си по Скайп. "И около месец след заминаването ни изведнъж започнах да забелязвам как отношението ѝ се променя".

След безмилостното бомбардиране на украинския град Буча, в което загинаха стотици цивилни, Евгения говори с майка си.

"А хубаво ли ни беше 8 години да бомбардират Донбас! Какво си мислеха: ще убиват децата ни, а ние няма да отговорим с нищо?", казва ѝ възрастната жена.

Евгения е изумена и шокирана от "кръвожадността" на майка си. Пита я защо говори така, след като в Буча са избити невинни хора - жени и деца. И получава отговор:

„Те никак не са невинни, защо пак върнаха нацизма?"

Останките от руска военна техника в Буча край Киев, 1 март 2022 г.
Останките от руска военна техника в Буча край Киев, 1 март 2022 г.

Евгения се надява майка ѝ да се осъзнае, но става по-лошо. "Мама изведнъж обяви, че трябва да спаси внука си от Германия." Обяснила ѝ е, че "местните нацисти" могат да го наранят и че именно Германия "заразява" Украйна с нацизъм.

"Ако не ги бяхме изпреварили, те първи щяха да нападнат и сега войната щеше да е не в Украйна, а в Русия. Но те не са изчислили: нека хвърлим ядрена бомба върху Киев - и толкоз".

Евгения осъзнава, че майка ѝ е облъчвана от пропагандата, идваща от телевизията, която гледа всеки ден, по цял ден. Решава да направи така, че майка ѝ да няма време за гледане на телевизия.

Обажда се на нейна приятелка, която обича здравословния начин на живот, и я моли да я взема със себе си на всекидневните 2-3-часови разходки. Записва я и на уроци по рисуване.

"Да не ви пука – цивилни или не". Какво са правили руските военни в Буча
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00

"Когато започна да излиза от къщата по-често и да не гледа зомбиращата телевизия, се почуства значително по-добре. Тя спря да свежда всички разговори до пропагандни лозунги, вместо това започна да показва рисунките си, да разказва какво е видяла на разходка."

После я кани във Виетнам, но майка ѝ отказва с мотива, че не знае английски. Евгения я мотивира да учи езика. Възрастната жена вече има свободно време, само за да върши домакинска работа - "вилата, разсада, разходките, уроците по рисуване, уроците по английски..."

"Нас, руснаците, не ни обичат и ни обиждат"

Бащата на 45-годишната Олга е украинец, но от 18-годишен живее в Русия, на север. След началото на войната казва на дъщеря си, че те, хохолите (обидно прозвище на украинците - бел. ред.), "много си измислят и много лъжат в интернет".

"Обърнете внимание: той, стопроценов украинец, нарича хората от родната си страна "хохоли"! Питам го, това е твоята родина, как можеш да кажеш такова нещо?!"

Повече разговори за войната Олга не води с баща си. И двамата знаят, че "ще се сбият".

"Родителите на съпруга ми също са в беда", казва Олга. Те са пенсионери и по цял ден гледат телевизия. Преди година свекърът и свекървата са ужасени от случващото се, от действията на Русия. По-късно обаче казват, че всички не харесват и обиждат руснаците.

"Америка иска да ни залови, ако не бяхме нападнали, те щяха да ни нападнат" - и по-нататък продължава направо по пропагандната методология", цитира тя думите на свекъра си.

Съпругът ѝ не е шокиран от факта, че те вярват на всичко и без да се замислят повтарят това, което им казват от телевизора. "Това, което го шокира най-много, беше колко безчувствено всички те приемаха всичко. Те какво, не им пука, че убиват хора ли!?"

Журналистката Марина Овсянникова протестира с плакат срещу руската инвазия в Украйна по време на вечерните новини на руския държавен "Първи канал" на 14 март 2022 г. Тя нарече случващото се "война" – дума, която Кремъл не позволява да се използва от медиите в страната.
Журналистката Марина Овсянникова протестира с плакат срещу руската инвазия в Украйна по време на вечерните новини на руския държавен "Първи канал" на 14 март 2022 г. Тя нарече случващото се "война" – дума, която Кремъл не позволява да се използва от медиите в страната.

"Търпението на Путин скоро ще се изчерпа"

След смъртта на майка си, 50-годишният Павел от Красноярск прибира баща си да живее със семейството му.

Възрастният мъж прекарва цялото си време пред телевизора, но преди войната гледа предимно стари филми, а сега - само новини. "Последното нещо, което исках да слушам, бяха всички тези глупости, затова му купих безжични слушалки, за да не гърми телевизорът в целия апартамент", казва Павел.

Той и жена му забелязват, че след като гледа Первий канал (руска национална телевизия, която обхващаща 98,8% от зрителите на територията на Русия- бе.ред.)., баща му става много раздразнен, всяка дреболия го ядосва.

При опит да му направи забележка, възрастният му баща излива купища пропаганда срещу него: че има война срещу самото съществуване на Русия, срещу "нашите ценности", че иска да остане мъж и баща, а не "родител номер две или пет", че...

Павел вижда, че е безполезно да спори, затова показва снимки и видеозаписи от престъпленията на руските военни в Украйна.

"Но той дори не погледна. Възмути се, че му пробутвам „фалшификати“, направени от враговете на Русия."

Казва, че украинците сами са си виновни, защото искат да влязат в НАТО, "за да могат западните страни да се доближат до самите ни граници". Казва, че сега украинците "ще си платят", задето искали да нападнат Русия.. Казва, че това е "само началото" и "скоро търпението на Путин ще се изчерпи и ние ще започнем да се бием истински".

"Той дори не ми даде дума да кажа, не чу никакви аргументи и само се ядоса повече, когато се опитах да му възразя. За първи път разбрах какво е зомбиране и че тук думите няма да помогнат. Ако не събудите емпатия, нищо няма да излезе", казва Павел.

Разпечатва снимки на всички роднини и приятели, които баща му познава и ги закача на стената. Казва на баща си, че във войната "всеки момент можем да загубим хора, които ценим".

Няколко дни по-късно научава за смъртта на седмокласник по време на бомбардировки в Сергиивка. Негов братовчед е на същата възраст. Маха снимката му от стената, а на въпрос от баща му защо, казва, че сега не може да гледа спокойно снимката на Кирил, защото постоянно мисли, че може да умре и той така, под бомбите.

"Не искам да се разстройвам, затова го махнах. Кирил много прилича на това момче, което почина."

По-късно при обстрел в Славянск загива жена на приблизително същата възраст като лелята на Павел. Маха и нейната снимка от таблото. Продължава да маха снимки от таблото.

Един ден баща му му казва: "Прибери си таблото. Разбирам."

Възрастният мъж започва по-често да гледа любимите си филми, вместо Первий канал - Павел му е записал цяла колекция от тях.

"И така, той се възстановява."

XS
SM
MD
LG