Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лондон организира световна среща за руските военни престъпления в Украйна


Жителка на Буча погребва сина си.
Жителка на Буча погребва сина си.

Британската столица Лондон ще приеме международна среща на правосъдни министри от цял свят, които ще обсъдят данните за военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна, предаде БНР в събота.

Форумът е планиран през март и първа точка от дневния му ред е международното разследване на предполагаемите руски военни престъпления. Домакин на срещата ще бъде британският министър на правосъдието Доминик Рааб.

Предвижда участниците в срещата да изслушат прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан. Той разследва украинските обвинения, че руските сили са екзекутирали цивилни и са изнасилвали жени. Москва отрича тези твърдения.

Доминик Рааб заяви, че международната общност трябва да подкрепи по най-убедителен начин Международния наказателен съд, за да могат военнопрестъпниците да бъдат подведени под отговорност за действията им в Украйна.

Международната правозащитна организация Хюман Райтс Уоч вече документира в свой доклад множество данни за убити, измъчвани и безследно изчезнали хора в градове и села край Киев и Чернигов по време на руската им окупация в началото на инвазията. Според авторите на доклада става въпрос за “очевидни военни престъпления”.

Независима комисия, назначена от ООН, също констатира през миналата есен, че руската армия е извършила военни престъпления по време на агресията си срещу Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG