Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш военен от СССР е дал информация на ГРУ за взривените оръжейни складове в Чехия


Николай Шапошников
Николай Шапошников

Чешката прокуратурата може да обвини в шпионаж Николай Шапошников, бивш съветски военнослужещ, заради взривовете в склад за боеприпаси във Врбетица през 2014 г., съобщи вестник Lidové noviny.

Част от взривените през 2014 г. боеприпаси във военни складове във Врбетице, Чехия, вероятно са били собственост на компанията на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев – ЕМКО. Той, синът му Христо Гебрев и производственият директор на ЕМКО Валентин Тахчиев бяха отровени с вещество, подобно на новичок, в София през 2015 г.

Шапошников има чешко гражданство от 90-те. Сега живее в Гърция. Той е работил като консултант за Imex Group. В склад на тази компания стана експлозията, при която загинаха двама души и бяха нанесени значителни щети.

Lidové noviny цитира източници, според които малко преди взрива Шапошников е предал информация за боеприпасите, които се съхраняват във Врбетица, на генерал-майор Андрей Аверянов, началник на ГРУ (Главно разузнавателно управление). След като получили информацията, агентите на руското военно разузнаване Анатолий Чепига и Александър Мишкин заминали за Чешката република под чужди имена и според чешкото разследване взривили склада.

Шапошников е изпратил имейл до собственика на склада, в който е посочил дните, в които агенти на ГРУ, представящи се за оръжейни инспектори от Таджикистан и Молдова, ще пристигнат във Върбетица.

Според публикацията, на 4 октомври 2014 г. Аверянов се е срещнал с Шапошников в Португалия, след което се е върнал в Москва. На 7 октомври са купени билети за Чепига и Мишкин, които пристигат в Прага на 11 октомври. На 16 октомври във Врбетице е имало експлозия, като същия ден двамата агенти и Аверянов, който по това време е бил във Виена, са отлетели за Москва.

Чепига и Мишкин все още не са официално обвинени в Чешката република, тъй като разследването няма потвърждение, че са били във Врбетице.

Дъщерята на Шапошников е потвърдила, че самият той, заедно с членове на семейството, се е срещал с Аверянов в Португалия. Тя я описа като обикновена среща на познати туристи. Самият Шапошников, който даде показания по делото, заяви, че не знае истинската самоличност на двамата "инспектори". Разследването обаче смята, че той е скрил истината.

В средата на април 2021 г. чешките власти обявиха, че подозират за взривовете агенти на руското военно разузнаване. Предполага се, че експлозиите са били насочени към боеприпаси, предназначени за доставка в Украйна.

Чепига и Мишкин са същите офицери от ГРУ, които британските власти, под имената "Петров" и "Боширов", обвиняват в опит за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г. По-късно британските служби обявиха и трети заподозрян за покушението. Това е „Сергей Федотов“, като името е псевдоним за „Денис Сергеев“. Той бе обявен за международно издирване от България заради отравянето на Гебрев.

В България имаше редица взривове в оръжейни складове. Първите бяха в Ловнидол и Стралджа през 2011 и 2012 г., продължиха със серия експлозии в Казанлък, Костенец, Горни Лом и Мъглиж през 2014 г., в Иганово край Сопот през 2015 г., отново в Мъглиж през 2020 г. и накрая в Карнобат през 2022 г. За нито един от тях все още няма влязло в сила окончателно съдебно решение, което да изяснява причините за инцидента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG