Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това никак не е случайно". МВР допуска версия за саботаж в складовете на Гебрев


Емилиян Гебрев
Емилиян Гебрев

Пожарът в складове на оръжейната компания на Емилиян Гебрев “ЕМКО” край Карнобат, предизвикан от взрив в неделя рано сутринта, може да е причинен от умишлени действия. Тази версия беше допусната от вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, който представи в понеделник отчета на МВР за първите шест месеца от годината.

По думите му "твърде често" се случват подобни случаи около Гебрев, чийто складове се взривиха през 2011 г., после през 2015 г. той беше отровен, а след това срещу него и сина му бяха образувани разследване и производство за отнемане на имущество.

"Първо новичокът, после със запора на имущество, спънки за бизнеса и данни за някои граждани, руски, които се появяват тук в нашата страна. И сега тази случка с неговите складове, твърде много факти се натрупаха, това никак не е случайно", каза Рашков, цитиран от "Медиапул".

Самият Гебрев коментира по-рано в понеделник пред БНР, че "има аргументирани предположения за умисъл".

"Те могат да станат реалност единствено и само, след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация", добави той.

Изискванията за безопасност предвиждат да минат от 24 до 72 часа преди на територията на подобен инцидент да бъдат допуснати разследващи.

“Сутринта на складовия район алармата е дала нарушение и след даването на нарушение, няколко минути след това е произтекъл този взрив. От наша страна каквото е трябвало да се предприеме, е предприето като цяло. Ние винаги сме ги предприемали и ги държим, но що се касае за цялостната работа, държавата е тази, която трябва да се грижи за своите стратегически обекти”, коментира Гебрев пред БНТ.

Той повтори пред няколко медии, че бизнесът му представлява част от националната сигурност и когато той става обект на някакво посегателство, всъщност е заплашена отбранителната способност на цялата държава.

Оръжейният търговец допълни пред Нова телевизия, че е “абсолютно сигурен”, че складираните край Карнобат боеприпаси “няма как да се запалят [сами], но за съжаление не съм Ванга, за да мога да кажа точно какво се е случило”. Гебрев уточни, че всички данни и записи от охранителната система на обекта се пазят на територията на складовете, където все още никой не може да влезе.

Попитан дали специалната техника, съхранявана в тези складове, е могла да се използва в реални военни действия в момента, той отрече: “Категорично не може да послужи за водене на военни действия в Украйна. Там има танкови [снаряди] за танкове, които преди 30-40 години са снети от употреба в съветската армия.”

Складове на “ЕМКО” експлодираха и през 2011 г. в Ловнидол. Както Свободна Европа писа, макар че прокуратурата тогава установява още в началото на разследването си, че взривът е предизвикан от самоделно взривно устройство, държавното обвинение официално обяви, че подозира саботаж едва в края на април 2021 г.

През 2014 и 2015 г. в България стават няколко експлозии, за които няма официално обяснение и до днес. Две от тях – в базата на ВМЗ „Сопот“ в село Иганово, стават през март и април 2015 г. Малко след това е извършено и отравянето на Гебрев, сина му Христо и производствения директор на “ЕМКО” Валентин Тахчиев.

В началото на 2020 г. българската прокуратура повдигна задочни обвинения на трима руснаци за неуспешното отравяне на тримата мъже през април 2015 г. Тогава бяха съобщени три имена – Сергей Федотов, Георги Горшков и Сергей Павлов, които разследващият сайт Bellingcat освети като псевдоними съответно на Денис Сергеев, Егор Гордиенко и Сергей Лютенко от ГРУ.

Тримата са свързани с агентите на ГРУ Анатоли Чепига и Александър Мишкин от секретния отряд 29155, които чешките власти обвиняват за взривяването на складове в Чехия през 2014 г., при които загиват двама души. Именно след разкритията на чешките власти българската прокуратура обяви, че разследва потенциален саботаж при няколко експлозии в Ловнидол, Иганово и Мъглиж в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG