Връзки за достъпност

Извънредни новини

Противно на "бума на престъпността" на Гешев. МВР отчете спад на престъпленията 


Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков и екипът му.
Вътрешният министър в оставка Бойко Рашков и екипът му.

Министерството на вътрешните работи (МВР) регистрира през първите шест месеца от годината спад на регистрираните престъпления с 3,6% в сравнение със същия период през 2021 г. Това става ясно от представения в понеделник отчет от министъра в оставка Бойко Рашков и екипа му.

Според последните данни полицията е регистрирала с 1547 престъпления по-малко през първата половин година на 2022 г., противно на нееднократно повтаряното от главния прокурор Иван Гешев твърдение, че в страната има “бум на престъпността”.

Зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев съобщи, че през този период са регистрирани 35 540 криминални прояви, което е с 2% по-малко от данните за първата половина на 2021 г. Разкриваемостта на престъпленията в МВР пък се е повишила с 5% до 47 на 100, добави Станев.

Докладът за първите шест месеца от годината отчита още намаляване на т.нар. битова престъпност, както и на общият брой регистрирани корупционни престъпление.

За този период в МВР са водени близо 90 000 разследвания, от които над 42 000 са били новообразувани. Изпратените на прокуратурата са 48 490, от които по над 15 000 от тях разследващите полицаи са изразили мнение за повдигане на обвинения.

През последната година и половина вътрешното министерство и прокуратурата влязоха в серия публични конфликти заради работата на разследващите най-вече по случаи за купуване на гласове и данни за корупционни схеми по големи инфраструктурни проекти.

Гешев нееднократно е отхвърлял всички критики на Рашков, който твърди, че главният прокурор и екипът му на практика пречат на възможността бившите управляващи от ГЕРБ да бъдат ефективно разследвани.

“Българската прокуратура никога няма да бъде и няма да участва в определени политически процеси. А още повече в така очертаващата се вече предизборна кампания. Колегите си вършат работата, както обикновено, но не можем да забраним определени политически интерпретации”, коментира Гешев преди две седмици.

Тогава той за пореден път повтори твърдението си, “че от година, година и половина тези политически интерпретации са меко казано недобросъвестни, рушат държавността и водят до бум на престъпността, което се вижда от всеки български гражданин”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG