Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Впечатление за непремереност". Гешев почти призна нахлуването в президентството за грешка


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Акцията, при която преди две години прокурори и служители на Бюрото за защита на свидетели влязоха в президентството, е оставила "впечатление за непремереност" в обществото. Това признание направи главният прокурор Иван Гешев, който досега е споменавал единствено, че случаят е "комуникационна грешка" на прокуратурата, отричайки тя да е превишила правата си.

"Обществото остана с впечатление за непремереност, да кажем по този начин. Това мога да потвърдя и да приема като критика за действията на прокуратурата. Но държа да кажа – не за незаконосъобразност", каза Гешев в интервю пред издателката на в. "Филтър" Кристина Патрашкова, която е редовен коментатор на лайфстайл теми по Нова телевизия.

Въпросната акция стана повод за началото на масовите протести срещу Гешев и бившия премиер Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Тогава бяха задържани президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и съветника на държавния глава по отбрана Илия Милушев. Впоследствие съдът обяви арестите и на двамата за незаконни.

Гешев обаче пропусна да коментира това обстоятелство, концентрирайки се върху незаконните действия на МВР при задържането на Борисов, бившата му говорителка Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов през март. Съдът отмени заповедите за арест и на тримата.

"Не защитавам никой политически лидер, но примерно арестът на някои политически лидери беше обявено от съда, че са незаконосъобразни", заяви главният прокурор в опит да противопостави разрешеното от спецсъда претърсване на кабинети в президентството на арестите на знаковите фигури от ГЕРБ.

Гешев не коментира и дали има напредък по производството за изнудване на бизнесмена Васил Божков, в рамките на което МВР задържа Борисов, Арнаудова и Горанов. Тримата бяха освободени 24 часа по-късно, след като прокуратурата прецени, че в случая няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения и затова не продължи задържането им. Тя съобщи, че ще повтори всички процесуални действия на полицията по случая, но оттогава не е давала информация какво се случва с казуса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG