Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветничка на Росен Христов, която притежава барове, е назначена в държавната фирма за язовирите


Министрите Росен Христов и Никола Стоянов са участвали в назначаването на Славина Иванова.
Министрите Росен Христов и Никола Стоянов са участвали в назначаването на Славина Иванова.

Съветничката на служебния енергиен министър Росен ХристовСлавина Иванова, която е собственичка на плажни барове, е назначена в борда на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" (ДПУСЯ). Това показва проверка на "Капитал".

Според официална информация тя е собственик на летни заведения и е завършила "Публична администрация" в Благоевград. През август 2022 г. Христов я е назначил за свой съветник, а от средата на февруари 2023 г. Иванова вече е и в борда на ДПУСЯ.

Решението за назначаването на Иванова е подписано от министъра на икономиката и индустрията в служебния кабинет Никола Стоянов. То е публикувано в Търговския регистър и в него е записано, че тя ще е в борда до 17 юли 2023 г., когато формално изтича мандатът на целия борд. Това обаче не е пречка той да продължи да управлява компанията, докато бъде назначен нов състав.

Назначението на Иванова е станало без конкурс и без да е ясно какви опит и познания има за управлението на язовирите и защо е предпочетена именно тя, а не експерт с по-дълъг стаж в министерството.

Журналист от "Капитал" се е свързал с Иванова по телефона, но тя го е препратила към медийния съветник на Министерството на енергетиката. В отговор кой и с какви мотиви е взел това решение, от ведомството посочват само бакалавърската ѝ степен и ролята ѝ на съветник на енергийния министър. Уточняват също, че членовете на УС се назначават от министъра на икономиката по предложение на съответния министър.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерството на икономиката на какво основание и с какви мотиви Иванова е избрана. На следващия ден от ведомството отговориха само, че съгласно Закона за водите (чл. 139в) УС на ДПУСЯ се състои от 7 членове, включително председател. Членове са: министърът на икономиката и индустрията или определен от него зам.-министър, както и представители на министерствата на околната среда и водите; регионалното развитие и благоустройството; земеделието; енергетиката и на Националното сдружение на общините.

Членовете на УС се назначават от министъра на икономиката по предложение на съответния министър или управителния съвет на НСОРБ, допълниха от МИ.

Държавното предприятие беше създадено през ​2018 г​. от кабинета "Борисов", след големи наводнения заради неподдържани водоеми, за да поеме поддръжката на всички, за които общините нямат средства.

Директор на предприятието от създаването му е Цако Бънчев - бивш общински съветник от ГЕРБ в Правец, управител на МВЕЦ "Бебреш" и началник отдел във "ВиК София". То започва дейност с годишен бюджет от 47 млн. лв., за да стигне до 79.5 млн. лв. през 2022 г. по времето на тогавашния икономически министър Корнелия Нинова. През 2021 г. само за заплати на 131 души са предвидени 3.8 млн. лв., а през 2022 г. сумата вече е 4.26 млн. лв. за същия брой служители.

Това е едно от дружествата, за които беше премахнат таванът на заплатите с редакции в правилника на прилагане на Закона за публичните предприятия в началото на февруари.

Какво се знае за Иванова

Славина Иванова е родена през 1989 г. Профилът й в професионалната социална мрежа LinkedIn сочи, че е завършила публична администрация в Югозападния университет "Неофит Рилски" през 2015 г.

Справка в Търговския регистър показва, че от май 2022 г. Иванова е собственик на фирма "Джипси бар Лозенец" заедно с Ивайло Драгнев. Човек с такова име управлява известната дискотека "Хасиенда" в Лозенец според профила му в LinkedIn.

От 4 октомври тя остава едноличен собственик на фирма "Джипси бохо бар", като най-вероятно става въпрос за плажно заведение с това име, което се намира на къмпинг "Градина". Допреди това е била съдружник с Екатерина Русимова. През 2020 г. нейната фирма "Солей дор"​ спечели концесия на част от плажа ​"Градина" до 2040 г​.

Иванова е собственичка и на фирмата фирмата „Б8 Бранд“.

Миналата година министър Росен Христов защити нейното назначение пред bTV така: "Тя е съветник по международните проекти, занимава се с кооперацията между ЕК, вътрешноминистерски общи проекти, които имаме с другите министерства, тя е специалист, завършила е това нещо и се е занимавала доста време с компании, които са обслужвали политически лица".

В биографията на Иванова обаче няма детайли за такъв опит и образование. По повод баровете тогава той уточни, че това е "семеен бизнес", и добави: "Мога да ви уверя, че е изключително полезна".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG