Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шахматистката Надя Тончева, която достигна най-добрите в Европа


Надя Тончева постигна най-големия си успех до момента на Европейското първенство по шахмат за жени, което приключи тази седмица.
Надя Тончева постигна най-големия си успех до момента на Европейското първенство по шахмат за жени, което приключи тази седмица.

Шахматната дъска я запленява още когато е на седем години. Сега е на 17 и непрекъснато покорява европейски и световни върхове в спорта. Тази седмица Надя Тончева влезе в топ 10 на Европейското първенство по класически шахмат за жени. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

В петък сутринта 17-годишната шахматистка Надя Тончева се върна обратно в България след 12-дневното европейско първенство за жени в Петровац, Черна гора. У дома тя се прибра с най-големия успех в състезателната си кариера до момента - девето място в крайното класиране сред общо 136 играчи.

Когато научава, че е попаднала в топ 10 на първенството, Надя не може да повярва. „Турнирът от самото начало тръгна добре и просто се опитах да играя на равномерно ниво през цялото време“, казва шахматистката пред Свободна Европа. „Получи се изненадващо добре, изобщо не очаквах да вляза в топ 10.“

С шест победи и три ремита Надя успява да натрупа резултат, който покрива нормата за гросмайстори при жените. Постижението ѝ дава и право на участие в Световната купа по шахмат за жени, която ще се проведе в Баку в края на юли тази година. Това състезание е пътят към световната титла в женския шахмат.

За Надя този път обхваща по-голямата част от съзнателния ѝ живот. „Бях на седем, когато баща ми ме научи да местя фигурите на шахматната дъска. Така се зарибих по играта“, казва тя.

Интересът бързо отвежда Надя до първите ѝ турнири. „Започнах още на осем, тогава станах държавна шампионка. После отидох на световно и оттам нататък започнах да се занимавам все по-професионално.“

Най-интригуваща за Надя в спорта е възможността да използва най-различни стратегии, за да надвие съперника си. С тях шахматистката се запознава най-често от книгите. „Има много шахматни книги със задачи и анализи. Извън това работя и с моя треньор гросмайстор Владимир Димитров по Скайп, където заедно разглеждаме различни позиции“, казва тя.

Този начин на подготовка за състезанията може да звучи като самотно занимание, но всъщност шахматът среща Надя с много от най-близките ѝ приятели. Освен това през годините тя се радва на подкрепата на семейството си и на шахматния клуб „Левски“, от който е част.

Сега идолът на Надя от световния шахмат е рускинята Валентина Гунина, с която българската шахматистка е имала възможността да играе на първенството в Черна гора. Гунина е трикратна европейска шампионка и петкратна шампионка на Русия. Партията ѝ с Надя е завършила с реми и е била изключително мотивираща за състезателката от „Левски“.

Надя отбелязва, че макар в глобален план жените в шаха да са доста по-малко от мъжете, България се радва на много състезателки в този спорт, които постигат големи успехи.

Шахматистката не си поставя твърде високи очаквания и цели за предстоящата Световна купа в Баку - „каквото стане“, казва тя.

В момента Надя е ученичка в 11. клас на самостоятелно обучение, за да има достатъчно време да се подготвя за състезанията. Профилът ѝ в гимназията е „Биология и химия“, затова и след като завърши, тя планира да следва специалност с такава насока.

Спортът обаче остава неразривна част от ежедневието ѝ. Освен с шахмат, Надя обича да се занимава и с други спортове - например с тенис на маса.

Ако може да се обърне към момичетата, които тепърва навлизат в света на шаха, Надя би ги посъветвала да не се отказват. „Вижте мен - миналата година завърших европейското първенство с четири загуби и бях много отчаяна. Но тази година се получи супер добре. Затова не се отказвам и продължавам напред“, казва състезателката.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG