Връзки за достъпност

Извънредни новини

"От чисто политическа гледна точка". ГДБОП е искала акцията за жълтите павета да бъде след вота 


Работници на фирма "Трейс" подреждат жълти павета по време на повторния ремонт на пл. "Народно събрание".
Работници на фирма "Трейс" подреждат жълти павета по време на повторния ремонт на пл. "Народно събрание".

Служители на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР са поискали Европейската прокуратура да отложи акцията си, свързана с ремонта на жълтите павета в София, за след парламентарните избори в неделя, но европейските прокурори не са се съгласили. Това съобщи главният секретар на МВР Петър Тодоров пред бТВ в събота.

Пред ден по разпореждане на европрокуратурата ГДБОП претърси четири офиса на строителни фирми, работили по възстановяването на стария център на столицата. Документи бяха иззети и от сградата на Столичната община (СО).

Европейската институция съобщи в петък, че разследва възможни злоупотреби и корупция, нанесли щети за поне 3 милиона евро на бюджета на ЕС. Става въпрос за продължаващия ремонт на бул. “Цар Освободител” и пл. “Народно събрание”, започнат миналата година от администрацията на кметицата на София Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

“Разследването е започнато преди няколко месеца. На 29 [март] от страна на европейските прокурори е поискано съдействие от служители на ГДБОП. Такава среща се проведе, каза се, че се иска съдействие за процесуално-следствени действия в следващите дни. Колегите, трябва тука да бъдем коректни, изразяват мнение, че тези процесуални действия, от чисто политическа гледна точка, е по-добре да се случат в деня след изборите. Това не е взето предвид”, разказа главният секретар на МВР в събота.

Ден по-рано бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува ГДБОП и служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че претърсванията и изземването на документи по случая са предприети точно преди деня за размисъл.

“Европрокуратурата е започнала септември месец, излезе днес, защото днес влезе БОП-а на [Румен] Радев и [Иван] Демерджиев. Защо днес, а не в понеделник, до понеделник щеше ли да се промени нещо, това не е ли намеса в изборите”, възмути се Борисов в петък пред бТВ.

По този повод Тодоров обясни в събота, че Европейската прокуратура е разпоредила тези действия да се случат в петък, “а за нас разпорежданията на прокуратурата не се коментират, ние трябва да ги изпълним”.

Европейското разследване е свързано с двата договора за ремонт на жълтите павета, подписани от СО с фирмите “ПСТ Груп” и “Трейс”. Договорът с първата е от 2018 г. и предвижда ремонт на бул. “Цар Освободител” и пл. “Народно събрание”. След като по него са направени “редица плащания”, той обаче е прекратен по взаимно съгласие през 2020 г. Официалната причина е “несъответствие между условията на договора и инвестиционния проект”.

“Отбелязано е също така, че строителните дейности могат потенциално да нанесат щети на Централния военен клуб в София, построен през 1907 г., който има историческа стойност. Въпреки това около 3 млн. евро (6 млн. лв.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие”, съобщих европрокуратурата.

Следва подписване на нов договор с нов изпълнител - “Трейс”, но при същите условия. Втората фирма иска аванс от 750 000 евро за ремонта на жълтите павета, но тази сума все още не е платена от СО. Европейските разследващи отбелязаха още, че експертиза, извършена от регионалното министерство, е заключила, че “паветата са лошо положени и има и напукани павета”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG