Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинските сили са отблъснали десетки руски атаки край Бахмут, твърди Киев


Украинска позиция край Бахмут.
Украинска позиция край Бахмут.

Украинските сили, отбраняващи източния град Бахмут, са отблъснали десетки руски атаки през последните дни, докато обилен снеговалеж затруднява руската офанзива в Донецка област, съобщават украинските военни, цитирани от ДПА.

Общо 70 атаки са регистрирани през последните 24 часа в Бахмут, Авдиивка и Мариинка в Донецка област, както и в Билохоривка в Луганска област. Шест ирански дрона са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, съобщиха военните.

"През изминалото денонощие нашите защитници отблъснаха вражеските атаки в района на градовете Богдановка и Ивановско", заяви украинският генерален щаб в в събота.

Двете селища се намират на важни пътища за достъп до Бахмут. През последните месеци полуразрушеният миньорски град се превърна в епицентър на настъплението на Москва. Напоследък руските военни засилиха и обстрела на Мариинка и Авдиивка - два контролирани от Украйна града в покрайнините на град Донецк, който от 2014 г. е под контрола на подкрепяните от Москва сили.

Според оценка на британското военно разузнаване усилията на Русия да завладее със зимна офанзива съседния с нея източен украински регион Донбас са се провалили. По протежение на дългия фронт "руските сили са постигнали само незначителни успехи с цената на десетки хиляди жертви", пише британското военно министерство във всекидневната си разузнавателна справка.

Лондон смята, че руската зимна офанзива "до голяма степен пропилява" предимството в личния състав, получено от частичната мобилизация през миналата година в Русия.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски каза в традиционното си вечерно обръщение, че страната му е излязла по-силна от изминалата седмица. Той благодари на Германия за непрекъснатата подкрепа, намеквайки за доставките на бойни машини за пехотата “Мардер” и танкове “Леопард 2”.

По повод поемането на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН от Русия Зеленски коментира, че “едва ли може да си представим нещо, което да демонстрира по-добре пълната несъстоятелност на тези институции”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG