Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Демокрацията е разговор между несъгласни". ГЕРБ засега печели. Това още не значи, че ще има кабинет


Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, и Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме промяната", която се яви с "Демократична България" в коалиция на вота на 2 април.
Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, и Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме промяната", която се яви с "Демократична България" в коалиция на вота на 2 април.

В понеделник сутрин единственото сигурно от изборните резултати на 2 април е, че БСП е пета сила. ГЕРБ-СДС води на ПП-ДБ, но с малко. "Възраждане" води на ДПС, но също с малко, а ИТН е малко над бариерата. Дали ще има кабинет е много под въпрос.

В понеделник сутрин все още няма категоричен отговор кой е победителят във вота - до последно коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ спореха за първото място. "Възраждане" и ДПС е другият двубой - но за третата позиция. БСП остава със сигурност пета политическа сила, но е под въпрос дали и последна - ИТН на шоумена Слави Трифонов стои "на ръба" на 49-ото Народно събрание и броени гласове може да решат съдбата ѝ.

При 71% обработени от ЦИК протоколи от изборите към 7 ч сутринта ГЕРБ-СДС води с около 1% пред ПП-ДБ, "Възраждане" вече е трета политическа сила с близо 2% пред ДПС. Но допоследно няма да е ясно БСП последната парламентарна сила ли ще бъде или ИТН ще остане над 4-процентовата бариера за новия парламент.

Победителят, който и да е той, няма мнозинство да управлява сам.

От крайната подредба на партиите зависи на кого се полага да излъчи председател на новото Народното събрание и кой ще получи първия мандат за съставяне на редовно правителство. И толкова - победителят, който и да е той, няма мнозинство да управлява сам.

Така крайният резултат от петите поред парламентарни избори в рамките на 2 години - съвсем очаквано - няма да даде отговор ще има ли редовен кабинет.

Политическата аритметика показва, че това ще зависи от възможността ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да управляват заедно.

Математическите комбинации за мнозинство с участието само на една от двете формации изглеждат още по-невероятни според политическата логика - "Възраждане" е невъзможен, а ДПС - официално нежелан от всички партньор. БСП и евентуално ИТН могат да имат само "подкрепяща" функция, но не и само с тях да се образува мнозинство.

В изборната нощ партийните централи и лидери излъчваха предимно мълчание.

А какъвто и да е финалният резултат- и от междинния се вижда, че партиите, заявяващи евроатлантически позиции - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН - получават по-голяма подкрепа от останалите - въпреки повишения резултат на "Възраждане" в сравнение с предишни избори.

Какви са резултатите

Към 7 ч сутринта в сайта на Централната избирателна комисия при 71,64% обработка на изборните протоколи картината е следната:

  • ГЕРБ-СДС - 26,33%
  • ПП-ДБ - 24,89%
  • Възраждане - 14,7690%
  • ДПС - 12,55%
  • БСП - 8,99%
  • ИТН - 4,32%

Вотът само в чужбина при 93% обработени протоколи в 6 ч сутринта в понеделник дава различна подредба на партиите. За сънародниците ни зад граница ДПС е първа политическа сила с 38%, следвано от ПП-ДБ - с 25,8%, Възраждане - 16%, ГЕРБ - 8,2%, ИТН - 5,1 и БСП - 2 на сто.

Данните в сайта на ЦИК се обновяват постоянно.

Данните от паралелното преброяване в изборната нощ давата малко по-близки резултати между претендентите и за първото, и за третото място. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ получават съответно 25,7% и 25,1% от гласовете - по данни на "Алфа рисърч" при 100% извадка от паралелното преброяване на гласовете. Тази подкрепа ще осигури на всяка от формациите около 70 депутати в 240-местния парламент.

"Възраждане" и ДПС взимат съответно 13,9 и 13,6 на сто от вота на 2 април според същите данни. Това ще осигури на всяка от тях по малко под 40 депутати в 49-ия парламент. БСП е пета с около 9% или около 25 народни представители. Числата на мандатите малко ще се променят, ако ИТН се закрепи над 4%, което ще ѝ даде около 10-11 места в законодателния орган.

Подобни са числата от паралелното преброяване и на "Маркет линкс".

Избирателната активност на 2 април е сравнима с тази на предишния парламентарен вот през октомври 2022 г. - съвсем незначително по-висока - с около процент - или около 40 на сто от имащите право на глас българи са отишли до урните.

Връщането на хартиената бюлетина като опция за гласуване бе мотивирано от приелите промените в Изборния кодекс ГЕРБ, БСП и ДПС именно с повишаване на избирателната активност. Аналоговият способ за подаване на вот бе отчетен в изборната нощ от кмета на Кърджали и зам.-председател на ДПС Хасан Азис, който каза на пресконференция, че "хартиената бюлетина ни помогна да постигнем целите, които си поставихме" и е помогнало на голяма част от хората да упражнят правото си на глас.

Ще има ли правителство?

Стартовата позиция за преговори за бъдещо правителство изглежда различна според това кой е окончателният победител и ще получи правото на първи мандат от президента Румен Радев за формиране на редовен кабинет. Но временните резултати предполагат, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не се разберат за управление, шести парламентарни избори след няколко месеца не са невъзможен сценарий. Двете партии ще имат общо около 140 депутати или пълно мнозинство в 240-местното Народно събрание. Никоя друга двупартийна конфигурация не дава сбор от поне 121 народни представители.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и съпартийците му в изборната нощ запазиха мълчание. В петък бе последната изява на Борисов - пред бТВ той каза, че стабилно правителство е възможно да има само при съвместно управление на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Добави и че "инстинктът му подсказва", че този път редовен кабинет ще има. А той самият би "направил компромис" да не бъде отново премиер, ако партията му е първа политическа сила. Борисов не изключи ДПС като партньор, но с БСП коалиция не може да има по решение на конгреса на партията му.

Заявка за бъдещето в изборната нощ не дойде и от лидерите на ПП-ДБ - и те запазиха мълчание. Единствено съпредседателят на ДБ Христо Иванов във фейсбук каза, че "демокрацията е разговор между несъгласни". Според него вотът на гражданите казва за пореден път, че "ще се наложи да се научим да водим този разговор".

Преди изборния ден заявките от коалицията бяха, че коалиционен формат с ГЕРБ не е възможен, говореха и за правителство на малцинството. От партията на Борисов отхвърлиха този вариант, като той го нарече и "дилетантство" - макар в 48-ото НС ГЕРБ да предложи именно такъв вариант със своя мандат и състав на правителство без партийни кадри в него.

Преди изборите позицията на ГЕРБ-СДС бе, че първо трябва да се говори за политическо сътрудничество, а на ПП-ДБ - че преди това трябва да има разбирателство по конкретни политики, за да е възможно съставяне на кабинет.

ДПС е единствената партия, която говори на пресконференция в изборната нощ. Председателят Мустафа Карадайъ каза, че още в кампанията е призовавал партиите за "такова поведение, че да може след изборите да има диалог". Каза и че "от нас не очаквайте да чертаем разделителни линии". ДПС обаче е невъзможен партньор за ПП-ДБ и официално нежелан от ГЕРБ за нещо повече от парламентарна тематична подкрепа.

БСП не говори в изборната нощ, а до момента нагласата на лидерката Корнелия Нинова е, че не е възможно управление с ГЕРБ и ДПС.

Пред всички телевизии в изборната нощ говори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и повтори, че би подкрепил само кабинет със свой мандат. Но такъв не се очертава, защото проруската, обявяваща се за националистическа партия не е припозната от никого - освен по някои теми от БСП.

Все пак междинният изборен резултат не изключва - математически - възможно крехко парламентарно мнозинство от ГЕРБ и ДПС, плюс БСП или ИТН. Първите две формации биха имали около 110 мандата.

От партията на Слави Трифонов заявиха в изборната нощ, че ако са част от 49-ото НС, ще направят така, че то да е работещо. Но оставиха останалата част от коментарите за момента, в който са ясни изборните резултати.

Ако и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ - без значение от реда на получаване на мандат, не успеят да съставят кабинет, третият мандат по конституция ще отиде в партия по избор на президента Румен Радев. Която и да е тя - ще трябва да търси подкрепа от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да бъдат избегнати шести парламентарни избори след няколко месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG