Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сана Марин губи премиерския пост във Финландия, победена с малко от консерваторите


Сана Марин загуби от Петери Орпо
Сана Марин загуби от Петери Орпо

Лидерът на финландските консерватори Петери Орпо спечели изборната надпревара в страната, побеждавайки лидера на управляващата Социалдемократическа партия и премиер Сана Марин.

Според първите данни от преброяването Орпо получава 20,8% от гласовете, изпреварвайки лявоцентристката формация на Марин (20,7%) с минимална преднина, както и дяснопопулистката партия "Финландците" на Рика Пура, която спечели рекордна подкрепа от 18,6%.

"Получихме най-големия мандат", каза лидерът на опозиционната Национална коалиционна партия след драматична нощ, в която първият резултат постепенно се изплъзваше на социалдемократите.

Това е горчиво поражение за Марин, макар да увеличи местата на партията си в парламента. Тя продължава да се радва на високи рейтинги в социологическите проучвания и е широко хвалена за това, че насочи Финландия към предстоящо влизане в НАТО и преведе страната си през пандемията от COVID-19, отбелязва Би Би Си.

Малко след като консервативният лидер обяви победата си, тя призна поражението си.

"Поздравявам победителя в изборите, поздравявам партията Национална коалиция, поздравявам партията "Финландците". Демокрацията си каза думата", каза Марин пред своите поддръжници.

Рика Пура също поздрави дясноцентристкия си съперник, доволна от най-добрия резултат в историята на партията си.

"Ние все още се борим да бъдем номер едно, но седем места повече е отличен резултат", каза тя.

В продължение на седмици трите партии бяха с почти еднакви резултати в социологическите проучвания, а с наближаването на резултатите станаха още по-близки. Тогава прогнозата на обществената телевизия YLE даде победа на Националната коалиция с най-голям брой места - общо 200, в парламента. Вероятно формацията на Орпо ще спечели 48 места.

"Мисля, че финландците искат промяна и сега аз ще започна открити преговори с всички партии", каза той.

Неговата партия обещава намаляване на държавните разходи с цел спиране на увеличаването на държавния дълг, който достигна над 70% от БВП, откакто Марин пое властта.

Междувременно три от другите партии в отиващата си коалиция - Партията на центъра, Левият алианс и Зелените - отбелязаха големи загуби.

На 37 години Сана Марин стана най-младият лидер в света, когато се появи на политическата сцена през 2019 г. Тя оглави коалиция от пет партии, всички ръководени от жени.

Въпреки успешния ѝ отговор на инвазията на съседна Русия в Украйна, изборите до голяма степен се водеха по темата за икономиката и публичния дълг на Финландия, тъй като всички основни партии подкрепиха членството в НАТО.

Много финландци обаче смятат Сана Марин за полярна фигура. Миналата година тя беше подложена на сериозни критики, когато се появи видеозапис, в който тя пее, танцува и пие на парти. Поддръжниците ѝ заявиха, че спорът е пропит със сексизъм, а жените във Финландия и по света споделиха видеоклипове, в които танцуват в знак на солидарност.

За разлика от нея Петери Орпо не притежава качествата на "рок звезда", казва Мати Коивисто от YLE.

"Той е политик от кариерата. Той е в играта от 90-те години на миналия век и е доста стабилен и спокоен. Има критики, че може би е твърде скучен и спокоен, но това също работи доста добре във Финландия", добавя журналистът.

Консерваторите ще имат първата възможност за съставяне на правителство и ако успеят, 53-годишният Орпо ще стане следващият министър-председател.

При правителство, ръководено от него, Европа може да очаква проевропейски консерватор от либералния център с акцент върху икономическата политика.

По-малко вълнуващ от Сана Марин и много умерен, казва Веса Варес, професор по съвременна история в Университета в Турку:

"Един вид - мечтан зет".

Финалните резултати от вота ще бъдат обявени на 5 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG