Връзки за достъпност

Извънредни новини

122 машини не са работили в деня на изборите. ЦИК тепърва ще търси причините


Росица Матева
Росица Матева

Общо 122 машини за гласуване не са работили в изборния ден. Това съобщи говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева на брифинг в понеделник. Тя добави, че причините за това предстои да се анализират.

Сигналите за проблеми с машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в неделя бяха повече, отколкото на предишните избори на 2 октомври.

Тогава по информация от държавната фирма „Информационно обслужване“ общо 11 012 машини са спрели работа 33, а проблеми при други 39 е наложило преброяване на контролните разписки. На изборите в неделя спряха да работят 122 машини от общо 9611.

Това се случи, след като в края на миналата година ГЕРБ, ДПС и БСП приеха промени в Изборния кодекс, с които беше въведена промяна в разписките, които принтират машините за гласуване.

Сега те представляват т.нар. бюлетини от машинно гласуване и се разпечатват върху специална хартия, доставена от печатницата на Българската народна банка (БНБ). Преди машините за гласуване принтираха само разписки. Сега машинното гласуване се отчита не по данните от софтуера на устройствата, а чрез ръчно броене на издадените от тях бюлетини.

Бившият министър на електронното управление и кандидат-депутат от коалицията „Продължаваме промяната - Демократична България“ Божидар Божанов каза в неделя, че причината за проблемите с машините са ролките хартия, които са неподходящи.

В понеделник Росица Матева от ЦИК каза, че хартията, която е доставила печатницата на БНБ, е със същите характеристики като хартията на предходни избори. Тя добави, че предстои причините за проблемите с машините да се изясняват.

„Тепърва ще се търсят причините и ще се анализира защо 122 машини не работиха на тези избори“, каза говорителката на ЦИК.

По думите на Матева 20 от машините не са стартирали още в събота, а гласуването със 102 е преустановено по време на изборния ден. Като най-чести проблеми по време на изборния ден тя посочи, че машините са разпечатвали празни бюлетини или по-къси бюлетини, от които не се е виждал вотът на гласоподавателите.

На 2 април се гласуваше смесено – с хартиени бюлетини и машинно по избор на избирателя. В секциите с под 300 гласоподаватели се гласуваше само с хартия. Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП в последния парламент приеха промени в Изборния кодекс, с които върнаха хартиената бюлетина като алтернатива на машинното гласуване в секциите с над 300 избиратели. Дотогава в тях се гласуваше само с машини.

Промяната в правилата за гласуване беше посочена като основна причина за трудностите при обработването на резултатите от изборите. Членове на районни избирателни комисии (РИК) съобщиха за масово сгрешени протоколи, опашки и забавяния при предаването на документите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG