Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Почти по всеки протокол се задраскваше". Изборните промени забавиха отчитането на гласовете 


В Националния дворец на културата се отчитаха резултатите от 23-та и 25-та районни избирателни комисии в София.
В Националния дворец на културата се отчитаха резултатите от 23-та и 25-та районни избирателни комисии в София.

Масово сгрешени протоколи от избирателни секции, връщане на членове на секционни избирателни комисии (СИК) от домовете им, големи опашки при предаването на бюлетините от районните избирателни комисии (РИК).

Така изглеждаше процесът по финално обработване на резултатите от парламентарните избори през почти цялата нощ след края на изборния ден в неделя.

Председатели на РИК от цялата страна коментираха, че последните промени в Изборния кодекс значително са усложнили съставянето на протоколите от секциите, което от своя страна забавя предаването им и въвеждането на резултатите в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В края на миналата година ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промени в Изборния кодекс, с които отново беше върнато гласуването с хартиени бюлетини. Освен това, с гласовете на трите партии беше решено машинното гласуване да се отчита не по данните от софтуера на устройствата, както досега, а чрез ръчно броене на издадените от тях разписки. Така членовете на СИК трябваше да броят отделно хартиените бюлетини и тези от машините, а накрая да сумират общия им брой.

Друг проблем се оказа въведеното задължително видеозаснемане при броенето на гласовете в секциите. Всичко това причини голямо забавяне в обработването на резултатите в по-големите районни избирателни комисии.

Масови проблеми в София и Пловдив

Председателката на Обществения съвет на ЦИК и член на Сдружение от независими наблюдатели Цветелина Пенева даде пред БНР пример за много проблеми с 23-та РИК в София, в която “почти по всеки протокол се задраскваше и коригираше”.

Даже при тази ниска избирателна активност, виждате какви затруднения изпитаха членовете на СИК с този протокол.
Цветелина Пенева

“Накарахме хората да броят бюлетини от машинно гласуване. Това са два вида различни бюлетини. Накарахме ги да събират, да вписват преференции. Даже при тази ниска избирателна активност, виждате какви затруднения изпитаха членовете на СИК с този протокол”, каза Пенева към 7:00 часа сутринта в понеделник.

По думите ѝ на последните три парламентарни вота, когато гласуване се отчиташе чрез софтуера на устройствата, а не ръчно, “по това време вече почти нямаше необработени секции, а сега тепърва ще обработват, особено в големите РИК-ове”.

Заради голямото струпване на членове на секционни комисии в 23-та РИК в София в зала 1 на НДК се оформи дълга опашка. Там трябваше да бъдат отчетени резултатите от общо 631 секции, а към 7:00 часа бяха предадени протоколите на малко над 400 от тях.

Стигна се и до инцидент, след като жена от опашката припадна, след което ѝ беше оказана първа помощ. По информация на БНР още няколко души са потърсили лекарска помощ в НДК.

Междувременно от 16-та Районна избирателна комисия в Пловдив съобщиха пред БНТ, че “повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя”. Основното обяснение за това е, че “секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят”.

Трудности с протоколите в Бургас и Кърджали

Същият проблем се открои и в Кърджали, където по традиция доминира ДПС - една от партиите, които прокараха промените в изборните правила под претекста, че искат да дадат избор на хората как да гласуват.

Членовете на СИК следва да направят корекция, отнема им много време и труд и затова се забавят много.
Павел Гатев

“Проблемът, който мога основно да очертая, е че всички протоколи - много малък процент от тях са изправни. Всичко това е сгрешено. Членовете на СИК следва да направят корекция, отнема им много време и труд и затова се забавят много. “Информационно обслужване” в този момент са без работа, но ние не можем да ги захраним, защото протоколите са сгрешени”, каза председателят на РИК в Кърджали Павел Гатев пред БНТ.

Голяма опашка от десетки автобуси с членове на секции имаше и в Бургас, където РИК приемаше протоколите и бюлетините в спортна зала “Бойчо Брънзов”. По информация на БНР опашката е продължила през цялата нощ и в залата не е имало свободни места.

“Грешките са само по небрежност, иначе хората си броят вярно и гласове, и преференции. Една от обичайните грешки, която ни изправя косата, е да запишат всички преференции - от хартиеното и машинното гласуване, само в графата за хартиено гласуване”, обясни председателят на районната комисия в Бургас Михаил Янев, цитиран от “Сега”.

Членове на СИК се оплакаха пред националното радио от твърде усложнените броене на гласове и попълване на протоколи. Такива проблеми имаше и в други по-големи градове.

Международни наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) коментираха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес, предаде Нова телевизия.

"Върнаха се баталните сцени"

“Това, което видяхме вчера, а и виждаме тази нощ, потвърди всички наши опасения за създадения хаос с връщане на хартиената бюлетина”, коментира пред БНТ Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК, който отговаря за гласуването зад граница.

По думите му след връщането на смесеното гласуване с хартиени бюлетини и машини могат да се направят два основни извода:

Всички видяхме сега ясно, отчетливо, конкретно, че машината не отне ничии гласове.
Стефан Манов

“Всички видяхме сега ясно, отчетливо, конкретно, че машината не отне ничии гласове. Нямаме по-висока избирателна активност - първият извод. Вторият извод - върнаха се баталните сцени в районните избирателни комисии, върнаха се сгрешените протоколи.”

Според Манов една от първите задачи на новото 49-то Народно събрание трябва да е нова корекция в Изборния кодекс, така че отново да бъде премахнато гласуването с хартиени бюлетини и да бъде върнато отчитането на резултатите от машинния вот чрез софтуера на устройствата.

Като аргумент за това той посочи предстоящите тази есен местни избори, припомняйки, че на последния местен вот през 2019 г., на който се гласуваше с хартия, имаше 700 000 недействителни бюлетини.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG