Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хашим Тачи пледира невинен по всички повдигнати му в Хага обвинения за военни престъпления


От ляво на дясно: Хашим Тачи и бившите лидери на Армията за освобождение на Косово, съдени в Хага - Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими

Бившият президент на Косово и лидер на разформированата Армия за освобождение на Косово Хашим Тачи пледира невинен по всички повдигнати му обвинения в началото на съдебния процес за военни престъпления срещу него в Специализирания съд в Хага.

Той и трима други бивши лидери на Армията за освобождение на Косово са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Обвиненията, повдигнати на Тачи, са десет на брой и са свързани с войната в Косово през 1998-1999 г., която доведе до независимостта на областта от Сърбия през 2008 г.

Прокурорът Алекс Уайтинг каза във встъпителното си изказване, че 54-годишният Тачи, който е в ареста от две години в очакване на процеса, и другите обвиняеми са насочени срещу етнически сърби и роми по време на конфликта и след него.

"Това дело е за защита на върховенството на закона по време на война, когато върховенството на закона е в най-голяма опасност (…) Никой не е над закона дори във военно време", каза Уайтинг.

"Разбирам обвинението и съм напълно невинен", каза Тачи пред съдиите. Останалите трима подсъдими - Кадри Весели, Якуп Красничи и Реджеп Селими, също отрекоха обвиненията.

В неделя вечерта хиляди протестиращи се събраха в столицата на Косово Прищина в подкрепа на Тачи. В понеделник, по време на процеса в Хага, пред сградата на съда, както и в Прищина, също се събраха подкрепящи го.

Тачи стана популярен в Косово в годините след обявяването на нейната независимост през 2008 г. и продължи да я ръководи като президент и министър-председател. Той подаде оставка като президент през ноември 2020 г., след като през юни специализираната прокуратура в Хага му повдигна обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

През 2020 г. Съветът на Европа каза, че обвиненията срещу Тачи и останалите обвинени са свързани с предполагаемото отвличане и изчезване на най-малко 100 цивилни, предимно сърби и роми, заедно с етнически албански политически опоненти.

Косово, което има предимно етническо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., ход, признат от много западни държави, но не и от Сърбия, Русия и Китай.

Войната за независимост на Косово от Сърбия доведе до смъртта на повече от 10 000 души - повечето от които етнически албанци от Косово. Над 1600 души остават в неизвестност. Боевете приключиха след 78-дневна въздушна кампания на НАТО срещу Сърбия.

Специализираният съд и специализираната прокуратура на Косово се намират в Хага, Нидерландия. Те разглеждат предполагаемите престъпления, извършени от членовете и ръководителите на Армията за освобождение на Косово. Съдът и прокуратурата действат по косовските закони, но се намират в Нидерландия, за да се предпазят свидетелите и жертвите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG