Връзки за достъпност

Извънредни новини

Белгийски и германски полицаи претърсиха централата на ЕНП в Брюксел


Трибуна на Европейската народна партия в Европейския парламент.
Трибуна на Европейската народна партия в Европейския парламент.

Белгийски и германски полицаи влязоха във вторник в централата на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Брюксел, съобщи Ройтерс.

Партията потвърди за претърсванията на офисите ѝ, уточнявайки единствено, че те са свързани с “текущо разследване в Тюрингия, Германия”.

“Партията сътрудничи при пълна прозрачност на замесените органи като предоставя цялата необходима информация и документация”, се добавяше в краткото прессъобщение без повече подробности.

По информация на базираното в Брюксел издание “Политико” акцията е свързана с разследване срещу лидера на регионалния парламент в германската провинция Тюрингия Марио Фойгт от десноцентристкия Християндемократически съюз и неговото участие в предизборната кампания на ЕНП за евроизборите през 2019 г.

Германски медии съобщават, че Фойгт е заподозрян в корупция и подкупи, но той отрича тези подозрения.

“Политико” цитира служител на ЕНП, според когото в случая става въпрос за “проблем между изпълнител, който е работил за ЕНП по време на кампанията през 2019 г., и един от неговите подизпълнители в Германия”.

Европейската народна партия е най-голямата в Европейския парламент и в нея членуват българските формации ГЕРБ, СДС и “Демократична България”.

Това е поредна полицейска акция срещу европейска партия през последните месеци, след като в края на миналата година белгийската полиция извърши серия претърсвания и арестува вицепрезидента на Европарламента Ева Кайли от Партията на европейските социалисти.

Кайли беше заподозряна в корупция и търговия с влияние в полза на Катар и Мароко. По случая бяха арестувани още белгийският евродепутат Марк Тарабела и италианският му колега от социалистите Андреа Коцолино.

Разследването стана известно като “Катаргейт” и по него бяха открити над 1,5 млн. евро в брой. Впоследствие бившият италиански евродепутат Пиер-Антонио Панцери сключи сделка с прокуратурата и сега е неин основен свидетел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG