Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще разкаже всичко". Eдин от заподозрените по Катаргейт сключи сделка с прокуратурата


Антонио Панцери
Антонио Панцери

Предполагаемият лидер на престъпната мрежа, замесена в корупционен скандал в ЕС, известна като Катаргейт, се е съгласил да разкрие как е действала и кои държави са замесени.

Бившият евродепутат Антонио Панцери е сключил споразумение с прокуратурата и ще свидетелства срещу останалите обвиняеми по разследването, като "разкаже всичко", съобщи адвокатът му, цитиран от Би Би Си.

Панцери е един от четиримата заподозрени, задържани в Белгия заради предполагаеми подкупи от Катар и Мароко в замяна на оказване на влияние върху парламента в Брюксел. Другите са гръцката евродепутатка Ева Кайли, която беше отстранена като зам.-председател на Европарламента, нейният партньор Франческо Джорджи и лобистът Николо Фига-Таламанка.

Панцели е признал, че е превел 120 000 евро на белгийския евродепутат Марк Тарабела. Председателят на ЕП Роберта Мецола вчера съобщи, че белгийските власти са поискали имунитета на Тарабела и неговия колега Андреа Коцолино.

Заедно с другите трима заподозрени Панцери беше обвинен миналия месец, след като полицията иззе около 1,5 млн. евро в брой по време на серия от обиски на апартамент, къща и хотел. Полицията разпространи снимки на тайници с банкноти от 200, 50, 20 и 10 евро, както и на куфар, намерен в хотела, който е бил натъпкан с пари.

Катар категорично отрича, че се е опитал да получи влияние чрез подаръци и пари. Мароко също категорично отхвърля обвиненията, че е търсил влияние по въпроси като правата на риболов и спорния статут на Западна Сахара.

Прокурорите съобщиха, че Панцери се е съгласил на споразумение за признаване на вина по силата на закон за информаторите, използван само веднъж досега в Белгия.

Адвокатът му Марк Уйтендале каза, че той признава "наказателната отговорност", като добави: "Важно е да се знае, че това е човек, който е унищожен и не му остава много живот." Клиентът му обаче се надява да "осигури положението си". След като 67-годишният Панцери е напуснал парламента, е ръководел лобистка група, наречена „Борба с безнаказаността“.

Предвижда се на основата на сделката с обвинението той да получи наказание под минимума, ако бъде признат за виновен от съда. Прокуратурата обаче ще иска той да бъде наказан с ефективно лишаване от свобода, както и с отнемане на 1 милион евро и глоба.

Споразумението за признаване идва ден, след като италиански съд се съгласи да екстрадира дъщерята на бившия евродепутат - 38-годишната Силвия Панцери, по подозрение за участие в скандала.

Същият съд в северния град Бреша постанови миналия месец, че съпругата на Панцери - Мария Колеони, също може да бъде екстрадирана, но висшият апелативен съд на Италия ще даде окончателно решение по техния случай. В момента двете жени са под домашен арест и отричат обвиненията в корупция и пране на пари.

Ева Кайли също отрича да е замесена в случая. Нейният партньор обаче е признал за ролята си в аферата.

В сряда Европейският парламент избра евродепутата от групата на Социалистите и демократите Марк Ангел (Люксембург) на мястото на Кайли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG