Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН назначи българка да следи човешките права в Русия и поиска достъп до депортирани украински деца


Мариана Кацарова
Мариана Кацарова

Съветът на ООН по правата на човека назначи българската специалистка по правата на човека Мариана Кацарова да наблюдава ситуацията в Русия, съобщи "Франс прес" във вторник.

Новината идва, след като през септември Съветът реши, че е необходимо да се назначи специален докладчик за Русия на фона на засилването на репресиите в страната след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

Освен назначението на Кацарова Съветът прие и резолюция, с която изисква Русия да позволи на международни организации да посещават украински деца и други цивилни, "които са били насилствено депортирани" към контролираните от Москва територии.

Резолюцията призовава Москва да "прекрати незаконното насилствено прехвърляне и депортиране на цивилни и други защитени хора в рамките на Украйна или в Руската федерация, по-специално на деца, включително тези намиращи се в институции, непридружени и разделени деца".

Съветът призовава Русия да предостави на представителите и сътрудниците на международните хуманитарни организации и организациите за защита на правата на човека "безпрепятствен, незабавен, траен и безопасен достъп, да предостави надеждна и пълна информация за броя и местонахождението на тези цивилни, както и да им осигури достойно отношение и безопасно завръщане".

Москва е призована и да предостави "безпрепятствен, незабавен и устойчив" достъп до всички военнопленници и други "незаконно задържани" хора.

"Мащабът и бруталността на руските зверства в Украйна просто надхвърлят човешкото разбиране", каза пред Съвета украинската представителка Евгения Филипенко. "Най-ужасяващото от тях е насилственото прехвърляне (...) на деца в Русия за рехабилитация и осиновяване", добави тя.

Резолюцията беше приета с 28 гласа "за", 17 гласа "въздържал се" и два "против" - на Китай и Еритрея.

Според Киев до края на февруари в Русия са били депортирани 16 221 деца, като ООН не е потвърдила данните. Украйна и западните ѝ партньори осъждат практиката, която според тях нарушава международното право. Русия потвърждава, че има такива деца, но твърди, че те нямат родители, нито настойници, или че няма връзка с тях.

На 17 март Международният наказателен съд в Хага поиска ареста на Мария Лвова-Белова, която отговаря за правата на децата в руската президентска администрация, и на президента на Русия Владимир Путин. Според съда има основания да се смята, че двамата “носят наказателна отговорност за незаконното депортиране на украински деца” в Русия.

Коя е Кацарова

Марияна Кацарова има дългогодишен опит като правозащитник в големи международни организации, сред които Амнести интернешънъл в Лондон, Адвокатския комитет по правата на човека в Ню Йорк и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа във Варшава.

Кацарова е била част от наблюдателната мисия на ООН по правата на човека по време на войната в Източна Украйна. Също така е била съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека в Женева по въпроса за трафика на хора и робството. Основател е на международната правозащитна организация RAW in WAR (Reach All Women in War) - "Да достигнем до всяка жена във война", базирана в Лондон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG