Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия организира среща на ООН за децата с издирваната за военни престъпления Мария Лвова-Белова


Мария Лвова-Белова
Мария Лвова-Белова

Русия организира неформална среща на Съвета за сигурност на ООН, на която ще говори издирваната за военни престъпления руска комисарка за правата на децата Мария Лвова-Белова. Великобритания, която е постоянна членка на Съвета за сигурност, съобщи, че няма да допусне излъчване на срещата и неин представител няма да присъства.

Международният наказателен съд поиска на 17 март ареста на Мария Лвова-Белова, която отговаря за правата на децата в руската президентска администрация, и на президента на Русия Владимир Путин. Според базирания в Хага съд има основания да се смята, че те “носят наказателна отговорност за незаконното депортиране на украински деца” в Русия. Това представлява военно престъпление.

Русия, която на 1 април пое председателството на Съвета за сигурност на ООН, организира среща на 15-те държави членки с участието на Лвова-Белова на 5 април. Като тема на срещата е посочено “евакуирането на деца от зони на конфликт”.

Великобритания се противопостави на провеждането на срещата с участието на Лвова-Белова и съобщи, че ще блокира излъчването на живо на събитието. За да има такова излъчване, всички държави от Съвета за сигурност трябва да са съгласни, съобщи Ройтерс.

“Не трябва да ѝ се дава платформа от ООН, за да разпространява дезинформация”, каза говорител на мисията на Обединеното кралство в ООН, цитиран от Ройтерс. “Ако иска да даде отчет за дейността си, може да го направи в Хага.”

Заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски написа в Туитър, че Русия ще отговори като блокира в бъдеще подобни срещи, организирани от Великобритания.

По-рано посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза, че срещата е планирана преди Международният наказателен съд да поиска ареста на Лвова-Белова.

Международният наказателен съд съобщи, че има достоверна информация за незаконно депортиране на украински деца в Русия.

За част от тези деца има данни, че са изпращани в руски институции за “превъзпитание”, а други са дадени за осиновяване на руски семейства. Ако бъде доказано, това представлява военно престъпление. Украйна определя тази практика като геноцид - най-тежкото престъпление в правото.

Мария Лвова-Белова е смятана за ключова фигура в усилията на Русия да прехвърли украински деца на руска територия. Самата тя казва, че е осиновила дете от окупирания украински град Мариупол.

Лвова-Белова отхвърля обвиненията за военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG