Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямам разделителни линии с никого." ГЕРБ ще покани всички партии на разговори за правителство


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на изявление пред журналисти в партийната централа на 5 април 2023 г.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на изявление пред журналисти в партийната централа на 5 април 2023 г.

ГЕРБ ще покани всички партии в следващия парламент на разговори за съставяне на правителство. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти в сряда.

Той каза, че най-стабилното правителство би било с участието на ГЕРБ и “Продължаваме промяната - Демократична България”, но добави, че партията му ще води разговори с всички формации в парламента, включително “Възраждане”.

ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори на 2 април с 26,49% от гласовете. По закон първата по брой депутати партия получава първия мандат за съставяне на правителство.

Втора остана коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ). Във вторник “Продължаваме промяната” съобщи, че е взела решение да не подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. “Демократична България” до момента не е коментирала резултатите.

В сряда Бойко Борисов каза, че “естествените партньори” на ГЕРБ са партиите, които подкрепят Украйна, както и членството на България в Шенген и еврозоната. Той каза още, че най-стабилното правителство би било между ГЕРБ и ПП-ДБ.

“Българите на тези избори казаха, че без ГЕРБ не може, но и без ПП и ДБ не може”, каза Борисов.

Той не изключи възможността за правителство в друга конфигурация, но посочи, че тогава “вината за нестабилността ще носят те [ПП-ДБ]”.

Лидерът на ГЕРБ обаче каза, че формацията е взела решение да води разговори с всички партии.

“Нямам разделителни линии с никого. Включително с “Възраждане” ще говорим много сериозно”, каза Борисов.

Той каза още, че партията му ще говори за политики само с партии, които ще участват в правителство, и добави, че без редовен кабинет няма да има държавен бюджет.

Борисов отказа да отговаря на журналистически въпроси с обяснението, че допълнителните коментари само увеличават разделението.

Шест формации ще влязат в следващия парламент според резултатите от изборите на 2 април. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, “Възраждане”, ДПС, БСП и “Има такъв народ”. Нито една от тях няма достатъчно гласове за съставяне на кабинет. Предварителните заявки на партиите изключват възможността за съставяне на коалиция с достатъчно депутати за мнозинство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG