Връзки за достъпност

Извънредни новини
Бойко Борисов и Кирил Петков
Бойко Борисов и Кирил Петков

Изборите: ГЕРБ ще имат 69 депутати, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - 64

На 2 април в България се проведоха предсрочни парламентарни избори. Това са петите поред избори за последните две години. До тях се стигна, след като 48-то Народно събрание не успя да излъчи правителство. Последният редовен кабинет - на Кирил Петков, беше свален с вот на недоверие миналата година.

18:38 4.4.2023

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ

"Продължаваме промяната"(ПП) няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Това казаха пред журналисти съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев след провеждане на Национален съвет на партията.

"Ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, който включва честни и свободни избори", каза Кирил Петков. Двамата лидери казаха още, че обща пресконференция на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще има, след като се проведат отделни заседания на двете партии.

От "Демократична България" казаха пред "Дневник", че засега ще се въздържат от коментар на решението на "Продължаваме промяната".

От пресцентъра на ПП съобщиха също, че Националният съвет на партията е дал мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии.

09:32 7.4.2023

00:33 7.4.2023

ГЕРБ ще имат 69 депутати, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - 64

ГЕРБ-СДС ще имат 69 депутати в новия парламент и ще бъдат най-голямата група. "Продължаваме промяната - Демократична България" остават на второ място с 64 депутати. Това съобщи председателката на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на заседание в четвъртък вечер, предаде БТА.

Камелия Нейкова каза още, че "Възраждане" ще имат 37 депутати, ДПС - 36, БСП - 23. Най-малката парламентарна група ще е тази на "Има такъв народ" с 11 депутати.

Окончателните резултати са, че ГЕРБ-СДС са получили 669 924 гласа, а “Продължаваме промяната – Демократична България“ - 621 069 гласа. На трето място се нарежда „Възраждане“ с 358 174 гласа, следвани от ДПС с 347 700 гласа и „БСП за България“ с 225 914 гласа. „Има такъв народ“ са получили 103 971 гласа. Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 109 095 души.

До 9 април ЦИК ще обяви и поименния състав на депутатите в 49-ото Народно събрание.

16:23 6.4.2023

"Български възход" е доволна от изборния резултат и се готви за местните избори

"Български възход" определи резултатите си от изборите на 2 април като добри. Партията не успя да премине прага от 4% и остава извън парламента.

Отливът на гласоподаватели според лидера на партията Стефан Янев е заради непопулярните решения в миналото Народно събрание (НС). Едно от тези решения е за подкрепата за Украйна, каза Янев.

Виолета Комитова каза, че може тя да бъде кандидат на БВ за кмет на София на местните избори през октомври. "Имам сериозна гражданска подкрепа, но това ще бъде колективно решение", каза тя.

12:45 5.4.2023

ГЕРБ ще покани всички партии в следващия парламент на разговори за съставяне на правителство. Това съобщи лидерът на партията Бойко Борисов пред журналисти в сряда.

Той каза, че най-стабилното правителство би било с участието на ГЕРБ и “Продължаваме промяната - Демократична България”, но добави, че партията му ще води разговори с всички формации в парламента, включително “Възраждане”.

11:28 5.4.2023

"Възраждане" би участвала в правителство само ако получи мандат за съставянето му

“Възраждане” няма да подкрепи правителство с мандат на никоя друга партия. Това каза лидерът на формацията Костадин Костадинов на пресконференция.

“Възраждане” е трета по брой на гласовете партия на парламентарните избори на 2 април. Тя получи малко над 14% от гласовете и изпревари ДПС, която беше трета сила на предходните избори. Партията на Костадин Костадинов получи около 358 хиляди гласа на вота в неделя.

В нощта след изборите представители на партията казаха, че тя няма да подкрепи правителство с мандата на която и да е друга партия. В сряда Костадинов повтори тази позиция.

“Позицията на “Възраждане” е ясна. Единственият кабинет, който ще подкрепим, е с мандат на “Възраждане”, каза той и добави, че ако партията получи третия мандат за съставяне на правителство, ще представи проект за кабинет.

Костадинов изброи три варианта за правителство между други партии, които ще влязат в парламента, в които “Възраждане” не участва. Той определя тези варианти за кабинет като “антибългарски”. Никоя от изброените от Костадинов партии не е изразила публично готовност да участва в коалициите, които той изброи.

“Възраждане” е партия, която изразява проруски позиции, обвинява Украйна за войната, която Русия започна срещу нея, противопоставяш се на ваксинацията срещу COVID-19, а през последните месеци няколко пъти атакува журналисти от Свободна Европа, Дневник, Дойче веле и БНТ. В сряда в отговор на въпрос Костадин Костадинова каза, че “Възраждане” е единствената партия, която би поканила руския президент Владимир Путин в България.

08:30 5.4.2023

ЦИК публикува променени резултати. 11 протокола от чужбина не бяха отчетени

Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува коригирани резултати от парламентарните избори на 2 април. Промените са малки и са резултат от това, че не бяха отчетени 11 протокола от секционни комисии от чужбина.

Новото разпределение на гласовете според данните, публикувани в 18 часа във вторник, е следното:

  • ГЕРБ-СДС - 26.49% (669 804 гласа);
  • ПП-ДБ - 24.57% (621 326 гласа);
  • “Възраждане” - 14.16% (358 172 гласа);
  • ДПС - 13.72% (346 930 гласа);
  • БСП - 8.93% (225 893 гласа);
  • ИТН - 4.11% (103 965 гласа).

Това означава, че при второто въвеждане от резултата на ГЕРБ се отнема 0,2%, към ПП-ДБ се добавя 0,3, “Възраждане” печели 0,1%, ДПС и ИТН остават със същия дял гласове, а БСП губи 0,1%.

Говорителката на ЦИК Росица Матева каза пред БНР, че при първото въвеждане на протоколите не са прибавени данните от 11 протокола от секционни избирателни комисии в чужбина.

“Сканирани са публикувани на нашата страница своевременно, но са били с избили контроли, погрешно въведени данни, ние сме им дали указания на тези секционни избирателни комисии и са върнати обратно, за да ги коригират”, каза Матева. “И при повторното им пристигане не са приобщени данните от тези протоколи към тези сумарни данни. При повторното въвеждане и отстраняване на несъответствия това се констатира.”

Става дума за протоколи от една секция в Турция, една в Норвегия, една в САЩ, една в Швейцария, две в Германия, две в Испания, три във Великобритания.

ЦИК продължава с повторното въвеждане на данните от протоколите, за да се отстранят всички несъответствия. Очаква се окончателните резултатите да бъдат обявени в четвъртък, а до неделя, 9 април, ЦИК да обяви имената на депутатите в 49-ото Народно събрание.

18:38 4.4.2023

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи кабинет с участието на ГЕРБ

"Продължаваме промяната"(ПП) няма да подкрепи кабинет с мандат или участие на ГЕРБ. Това казаха пред журналисти съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев след провеждане на Национален съвет на партията.

"Ясно обещахме на нашите гласоподаватели един нормален европейски живот, който включва честни и свободни избори", каза Кирил Петков. Двамата лидери казаха още, че обща пресконференция на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) ще има, след като се проведат отделни заседания на двете партии.

От "Демократична България" казаха пред "Дневник", че засега ще се въздържат от коментар на решението на "Продължаваме промяната".

От пресцентъра на ПП съобщиха също, че Националният съвет на партията е дал мандат на Изпълнителния съвет да излъчи представители, които да водят разговори по политики с всички парламентарно представени партии.

16:54 4.4.2023

Жителите на монтанското село Бели брег намаляват в продължение на десетилетия заради безработицата. Днес там живеят 37 души. Този репортаж на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов от изборния ден на 2 април показва как се гласува там.

"Тук никой не се връща". Как гласуват хората в едно село с 37 жители
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

15:17 4.4.2023

БСП ще реши кого да подкрепи на вътрешен референдум

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова каза на брифинг в централата на партията, че "поведението на БСП в новия парламент ще се реши на вътрешен референдум". Изказването ѝ дойде след заседание на Изпълнителното бюро на левицата, на което са обсъдени резултатите от изборите на 2 април.

По нейни думи партията не е удовлетворена с резултата си и ще работи за увеличаване то му. "Този път анализът ни ще е различен, ще го направим област по област", добави Нинова. "През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия", каза още тя, като по думите ѝ "планът за убийството на БСП този път се провали".

Нинова критикува новата партия "Левицата!", в която се обединиха знакови лица на социалистическата партия и която се яви на изборите като конкурент на БСП. Лидерката отново призова бившите социалисти да се върнат в партията. Тя обвини и президента Румен Радев, който според нея е участвал в "организирана манипулативна кампания срещу БСП" чрез назначени от правителството му областни управители.

14:20 4.4.2023

ПП-ДБ обсъжда следващите си действия. ГЕРБ изчаква

Партиите в коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) ще стигнат до общо решение за следващи действия след обсъждания на ръководните им органи днес. Това съобщиха от пресслужбата на формацията, като по-късно през деня предстои тя да даде брифинг.

"Използваме случая да благодарим още веднъж на всички наши симпатизанти, че ни подкрепиха с гласовете си в неделя, както и на онези, които избраха друго политическо представителство, но гласуваха", написа още ПП-ДБ.

Във вторник следобед "24 часа" съобщи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще запази мълчание до четвъртък, когато ЦИК трябва да обяви окончателните резултати от изборите. Според изданието това е било решено на съвещанието с ръководството на партията, което Борисов е свикал във вторник.

14:04 4.4.2023

Радев призова партиите да започнат разговори за кабинет веднага

Президентът Румен Радев призова във вторник партиите да не чакат формалното начало на разговорите в президентството, за да започнат да търсят възможности за формиране на редовен кабинет. Това е първото му изказване след парламентарния вот в неделя.

"Какъв беше резултатът, като дадох време за постигане на разбирателство миналия път? И каква беше риториката по отношение на президентската институция? Че президентът иска да управлява със служебното правителство и затова разтяга процедурата", каза още Радев.

Той добави, че ще издаде указ за свикване на парламента "в първия възможен момент", след като изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименния състав на Народното събрание. По закон изборната комисия има срок да публикува данните за вота до четвъртък, 6 април и да съобщи имената на новите депутати до 9 април.

11:14 4.4.2023

09:26 4.4.2023

Половината от камерите не са предавали на живо в изборния ден

Близо половината камери за видеонаблюдение на изборите в неделя не са предавали на живо. Това каза в ефира на Нова телевизия във вторник министърът на електронното управление Георги Тодоров.

По негови думи общо 6500 камери - малко повече от половината, са работили едновременно в най-пиковия момент, като не каза на какво се дължи това, като добави, че на някои места не е имало нито излъчване, нито запис. Възможните причини според Тодоров може да са или слаб интернет, или неактивиране на техническото устройство от страна на членовете на СИК.

По думите на министъра в сряда ще започне свалянето на записите от камерите. Той добави, че по време на изборите не са регистрирани хакерски атаки.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров
Министърът на електронното управление Георги Тодоров

18:41 3.4.2023

ГЕРБ печели вота с 2% при изцяло обработени протоколи, ИТН влиза в парламента

ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 26.51% - това показват резултатите при обработени 100% от секционни протоколи в Районните избирателни комисии, съобщи на сайта си ЦИК. Това означава, че коалицията e получила 669 361 гласа.

На второ място остава обединението "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ), което не успя да се пребори за победа с 24.54% или 619 592 гласа.

Трета политическа сила на този вот е "Възраждане" с 14.15% (357 167 гласа), която изпреварва ДПС, които получават 13.72% подкрепа(346 437 гласа).

Пета остава "БСП за България", която събира 8.94% или 225 814 гласа. "Има такъв народ" успява да премине за малко 4-процентната бариера за влизане в парламента - с 4.11% или 103 641 гласа, и така става шестата политическа сила, която влиза в новото 49-то Народно събрание. Социологическите агенции прогнозираха много по-нисък резултат.

Под чертата остават "Български възход" (3,08%), които бяха в миналия парламент, и новата формация "Левицата!", която събра едва 2,24%.

ЦИК отчита и 108 842 гласа "Не подкрепям никого".

17:15 3.4.2023

Все повече роми подкрепят ГЕРБ и БСП, най-голям процент висшисти има сред избирателите на новата коалиция "Продължаваме промяната" (ПП) - "Демократична България" (ДБ) и "Възраждане", а хората от селата избират предимно ДПС.

Това са част от основните тенденции, които показват демографски проучвания от парламентарните избори в неделя на няколко големи социологически агенции - "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл" и "Тренд".

16:12 3.4.2023

Сигналите за проблеми с машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в неделя бяха повече, отколкото на предишните избори на 2 октомври. Тогава по информация от държавната фирма „Информационно обслужване“ от общо 11 012 машини са спрели работа 33, а проблеми при други 39 е наложило преброяване на контролните разписки. На изборите в неделя спряха да работят 122 машини от общо 9611.

15:40 3.4.2023

При 100% обработени протоколи в чужбина: ДПС с най-много, гласове, следвана от ПП-ДБ и "Възраждане"

Всички протоколи от Секционната избирателна комисия в чужбина са обработени, сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК). Най-много български граждани зад граница са гласували за ДПС - 62 906 гласа или 36,86 %, сочат данните. На второ място се нарежда коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ с 45 507 гласа или 26,67 %, следвана от партия „Възраждане“ с 28 090 гласа или 16,46 %.

На четвърто място според гласовете в чужбина е ГЕРБ-СДС с 14 212 гласа или 8,33 %. „Има такъв народ“ заема пето място с 8 782 гласа или 5,15 %. БСП има 3 565 гласа или 2,09 %, „Българския възход“ - 2 298 гласа или 1,35 %, а „Левицата“ - 1 542 или 0,90 %. Опцията „Не подкрепям никого“ са избрали 4 531 души. При формирането на резултатите от гласуване вотът от чужбина се прибавя към този от страната.

15:20 3.4.2023

Бивш министър на "Продължаваме промяната" поиска оставките на Асен Василев и Даниел Лорер

Бившият министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков - Николай Събев, поиска оставките на “Асен Василев, Даниел Лорер и групата им” от “Продължаваме промяната” (ПП). Събев беше член на партията, но я напусна след изборите през октомври 2022 г. “Ако са почтени, Асен Василев , Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП”, написа Николай Събев в профила си във Фейсбук, без да уточнява защо иска оставките им.

ГЕРБ - СДС е победител на парламентарните избори в неделя с преднина от около 2% пред ПП - ДБ. ГЕРБ постигна по-високи резултати и в районите, в които Асен Василев и Даниел Лорер са водачи на листи - Варна и Хасково. Във Варна ГЕРБ води с 32,43% пред 24,41% за ПП-ДБ. В Хасково ГЕРБ получава 29,25% и отново води пред ПП-ДБ с 20,03%.

Публикацията на Събев е споделена и от бившия зам.-министър на земеделието Иван Христанов, който неотдавна напусна партия ПП. Той пише, че се е оттеглил, след като отказал да участва в заговор за свалянето на ръководството на партията.

14:44 3.4.2023

Няма сериозни инциденти при вота, двойно повече са разследванията за купуване на гласове

Изборният процес приключи без сериозни инциденти - това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. "Посочихме няколко потенциални проблема и притесненията ни се реализираха", каза той и допълни, че с връщането на хартиената бюлетина се увеличават опитите да се манипулира вотът.

"Досъдебните производства при тези избори са два пъти повече спрямо предходните. Тези практики обаче не повлияха съществено на резултатите от изборите", каза вътрешният министър. "Хора, познати на полицията като купувачи на гласове, са били включени в листите, за да получат имунитет и МВР да не може да действа срещу тях", допълни той.

Образувани са 143 досъдебни производства, което е почти 90% повече от предходните избори. "Над 800 явни сигнала отработиха органите на МВР и около 500 оперативни. Всеки един сигнал е проверен", каза главният секретар на МВР Петър Тодоров и добави, че са издадени 2100 предупредителни протокола.

От тези 143 досъдебни производства около 30 са бързи производства, задържани са 126 души. "Не беше допуснато масово купуване на гласове, а напротив има снижаване", каза Тодоров. По думите му при корпоративния вот много по-трудно се доказва наличието на престъпление. "Имаме производства и проверки. Основните сигнали по линия на корпоративния вот касаят политическа партия ГЕРБ, каза Демерджиев.

13:42 3.4.2023

ГЕРБ са с преднина от близо 2% при над 99% обработени протоколи, ИТН влиза в парламента

Общо шест партии ще влязат в 49-ото Народно събрание. Това показват данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 13.00 часа при обработени 99,58% от секционни протоколи в Районните избирателни комисии.

ГЕРБ - СДС са на първо място с 26,54% от гласовете или с 1,93% преднина пред "Продължаваме промяната" (ПП) - "Демократична България" (ДБ), които получават 24,61% от гласовете. Разликата между двете водещи коалиции е 48 682 гласа. На трето място остава "Възраждане" с 14,19%, следвана от ДПС с 13,55% и БСП - с 8,96%.

Партията "Има такъв народ" (ИТН) също влиза в новия парламент с 4,12% от гласовете. Под 4-процентната бариера остават партия "Български възход" - с 3,09% и коалиция "Левицата!" - с 2,24%.

Заредете още

XS
SM
MD
LG