Връзки за достъпност

Извънредни новини
Бойко Борисов и Кирил Петков
Бойко Борисов и Кирил Петков

Изборите: ГЕРБ ще имат 69 депутати, а "Продължаваме промяната - Демократична България" - 64

На 2 април в България се проведоха предсрочни парламентарни избори. Това са петите поред избори за последните две години. До тях се стигна, след като 48-то Народно събрание не успя да излъчи правителство. Последният редовен кабинет - на Кирил Петков, беше свален с вот на недоверие миналата година.

18:44 31.3.2023

Кои са водачите на листи за изборите на 2 април

Последните социологически проучвания прогнозират, че формациите, които преминават или са близо до 4-процентовата бариера за влизане в следващото 49-то Народно събрание, са коалициите ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", следвани от ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход". Тук събрахме имената на водачите на листи на тези формации:

18:47 31.3.2023

С кой номер гласуваме на изборите на 2 април

За вота в неделя в Централната избирателна комисия са регистрирани 14 партии и 7 коалиции. Тук събрахме номерата на всички формации в бюлетината:

07:50 2.4.2023

Първите секции отвориха в Нова Зеландия и Австралия  

Изборният ден започна първо в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия в 22:00 часа българско време.

Два часа по-късно беше започна гласуването и в Австралия, а последни ще затворят секциите в Клифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник, съобщиха от външното министерство.

За предсрочните парламентарни избори на 2 април са разкрити общо 787 секции в 61 държави. В 245 от тях е осигурена възможност за машинно гласуване.

Най-много секции традиционно са разкрити в Турция, следват Великобритания и Северна Ирландия. Много секции за гласуване има и в Германия.

Изборна секция в Крайстчърч, Нова Зеландия.
Изборна секция в Крайстчърч, Нова Зеландия.

07:53 2.4.2023

ДПС откри кампанията си за изборите на 2 април в Северозападна България. В Монтана движението вече е втора политическа сила, а сега целта е първото място. Резултат, който вече е постигнат в някои места. Заслугата за това е на Димитър Аврамов, водач на листата на ДПС в региона за шести пореден път.

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
08:32 2.4.2023

Доган отказа да каже кой е предпочитаният партньор на ДПС във властта

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган упражни правото си на глас още рано сутринта в неделя. Той предпочете да гласува с хартиена бюлетина. Тази възможност беше върната с промени в Изборния кодекс, приети с подкрепата на ГЕРБ, ДПС и БСП.

Доган отказа да коментира кой е предпочитаният партньор на партията му във властта. Той препрати журналистите към действащите лидери, защото не е в активната политика вече от над 10 години.

За разлика от повечето предишни негови гласувания, този път почетният лидер на ДПС не беше придружен от дългогодишната си говорителка Велислава Кръстева. Наскоро тя загуби поста си на пиар на Народния театър след конфликт с режисьора Александър Морфов, провокиран от решението ѝ да придружи Доган, докато гласуваше на предишния парламентарен вот.

09:09 2.4.2023

Христо Иванов каза, че ПП-ДБ ще се постарае да има правителство

Коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) ще положи усилия за намиране на формула за излъчване на редовен кабинет след парламентарните избори в неделя. Това каза нейният съпредседател Христо Иванов, след като гласува в София.

“Ако хоризонтът е хоризонтът е на здравия разум, трябва да сме там. Мисля, че трябва да се прояви отговорност, ние я съзнаваме и ще направим всичко възможно да се състави правителство”, каза Иванов и призова да се гласува с машина.

По думите му коалицията означава съвместно управление и затова с колегите му ще търсят “формула, която е базирана на обединение около конкретни приоритети”.

“Би трябвало да е достатъчно основание за това, ако искаме да има действително правителство, а не да се занимаваме да делим някои неща.”

09:19 2.4.2023

Какво мислят основните политически партии за военната помощ за Украйна? Именно те ще определят позицията на следващия български парламент относно войната на Русия срещу Украйна. А това ще отговори на въпроса дали България ще продължи по пътя си към Европа, или ще направи обратен завой към Кремъл.

Обяснено. Коя партия е "за" и коя "против" даването на оръжия за Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00
09:38 2.4.2023

Кирил Петков гласува за "нормален европейски живот"

Бившият премиер и съпредседател на коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) Кирил Петков упражни правото си на глас в неделя сутринта в София. Той предпочете да гласува с машина.

“Гласувах за нормален европейски живот. Гласувах да имаме нормално европейско правителство”, каза Петков пред медиите.

Бившият премиер не пожела да отговаря на журналистически въпроси. Малко преди него гласува и колегата му от ДБ Христо Иванов.

09:45 2.4.2023

Въпросът с въвеждането на общата европейска валута е важен, защото влизането в еврозоната ще приближи България към западните пазари и ще затвърди европейската посока на страната. Как обаче се отнасят към него основните партии с шанс за влизане в парламента?

Обяснено. Какво ще направят основните партии за еврото
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
10:01 2.4.2023

ГЕРБ има "най-големи възможности за маневри", каза Борисов 

“Изглеждаме сами срещу всички, но имаме най-големи възможности за маневри.” Така бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов описа позицията на партията си, след като гласува в Банкя в неделя.

Той добави, че би управлявал, “отчитайки българите, които гласуват за всяка една формация”.

“Кампанията е едно, от утре става друго”, каза Борисов с уточнението, че “кой колко голям компромис ще направи, ще зависи от резултатите”.

Той изрази несъгласие с думите на Христо Иванов, че формулата за кабинет е обединяване около приоритети. Според Борисов “не може да се говори за приоритети преди да се състави правителство, защото всеки ще си постави неговия приоритет”.

По повод войната на Русия в Украйна лидерът на ГЕРБ каза, че “при тази ужасна война и преразпределяне на света, и цялата верига от доставки, ние трябва много ясно да стоим при демократичния свят”.

10:13 2.4.2023

Карадайъ призова с "отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в неделя сутринта в Кърджали. Той избра да използва машина, след което обясни, че партията му е подкрепила връщането на хартиените бюлетини, за да даде избор на хората.

“Гласувах с разум, отговорност и в диалог политиците да тръгнат да решават проблемите на хората. Гласувах с разум, отговорност и диалог да излезем от тази политическа криза, в която се намираме, защото преди да излезем от нея нито една от другите кризи няма как да бъдат решени”, каза пред медиите Карадайъ.

10:22 2.4.2023

България от години уж се бори с домашното насилие, но всяка година десетки жени губят живота си. Държавата дори не води статистика колко са тези жени. Политиците трябва да вземат мерки, но не са на едно мнение как да се борят с проблема. Ето какво предлагат основните партии в програмите си сега.

Обяснено. Какво предлагат партиите срещу домашното насилие
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00
10:30 2.4.2023

"Възраждане" няма да откаже подкрепа за нейно правителство от никоя партия

Проруската партия “Възраждане” не би отказала подкрепа за съставяне на нейно правителство от никоя партия в бъдещото 49-то Народно събрание.

Това каза нейният лидер Костадин Костадинов, след като гласува с машина във Варна в неделя. Той очаква на тези избори “Възраждане” да стане “първостепенна политическа сила” в страната.

“Колкото по-малко хора излязат да гласуват, толкова по-голяма е вероятността някой друг да решава съдбата ни”, каза още Костадинов.

11:07 2.4.2023

Стефан Янев очаква "с по-голяма вероятност да се състави правителство"

Лидерът на “Български възход” и бивш служебен премиер Стефан Янев очаква “с по-голяма вероятност да се състави правителство, защото виждам, че в политическото пространство има разговор за диалог, за повече разум, за съгласие по важните приоритети”.

Той гласува в неделя в София и каза пред медиите, че се надява на “предсказуемо настояще и по-добро бъдеще най-вече за децата и младите хора”.

“Думите диалог и взаимодействие не са чужди на почти всички партии, така че се надявам, че това ще даде резултат и в крайна сметка партиите ще бъдат в състояние да седнат на масата в търсене на диалог, ще намерят онези правилни принципи, които са необходими за съставяне на мнозинство”, каза още лидерът на “Български възход”.

Стефан Янев гласува с машина в София.
Стефан Янев гласува с машина в София.

11:20 2.4.2023

Нинова гласува "да спре войната" и срещу "джендър идеологията"

“Гласувах да спре войната и да има мир, за подкрепа на българското семейство, защита на българските деца от “джендър идеологията”, за стабилност и сигурност в държавата и за много по-силна роля на държавата в решаване на проблемите, пред които сме изправени.”

Това каза председателката на БСП Корнелия Нинова, след като гласува с хартиена бюлетина в неделя.

На въпрос кои са потенциалните бъдещи партньори на социалистите в парламента, тя каза, че това зависи от изборните резултати и БСП ще направи допитване до всички членове на партията.

“Трябва да изведем пет-шест важни приоритета за България и да разговаряме всички върху тях”, добави Нинова.

Корнелия Нинова гласува с хартиена бюлетина в София.
Корнелия Нинова гласува с хартиена бюлетина в София.
12:18 2.4.2023

Активността към 11:00 часа е близо 9% - колкото на предишния вот

Избирателната активност на предсрочните парламентарни избори към 11:00 часа в неделя в 8,97%, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

По думите ѝ най-висока е избирателната активност в Монтана - 14,07%, а най-ниска в Пловдив - 6,16%.

Към 11:00 часа избирателната активност за страната на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г. беше 8,89%.

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
13:15 2.4.2023

Румен Радев призова за по-висока избирателна активност

Президентът Румен Радев призова в неделя хората масово да излязат да гласуват, защото “от избирателната активност зависи легитимността на следващия парламент и правителство, от които ние очакваме важни решения”.

“Очаквам най-сетне разумът и принципите да надделеят в българската политика, която да постави на първо място интересите на гражданите и бъдещето на страната”, каза още държавният глава, след като гласува с машина в София.

По думите на президента засега машинното гласуване има превес. Радев каза, че “това е ефективно средство да бъдат преодолени недействителните бюлетини, сгрешените и манипулирани протоколи, а до известна степен и корпоративният вот”. Той добави, че няма да бави свикването на 49-ото Народно събрание след вота.

Президентът Румен Радев гласува на машина в София.
Президентът Румен Радев гласува на машина в София.
13:33 2.4.2023

През последните 24 часа няма нови бомбени заплахи, каза Демерджиев

МВР не е регистрирало нови бомбени заплахи срещу училища през последното денонощие преди парламентарните избори в неделя. Това каза служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред медиите, след като гласува в Пловдив.

През изминалата седмица имаше серия от сигнали за взривни устройства в десетки училища в цялата страна. Преди ден главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че за заплахите през първите два дни се подозира кибератака от “страна извън ЕС”. За фалшивите сигнали през останалите дни бяха задържани мъж от Пловдив и осем тийнейджъри.

По думите на Тодоров изпращането на бомбени заплахи е “станало заразно и доста лица са се увлекли по тази тенденция”. В началото на седмицата Демерджиев каза, че основната версия на МВР е, че става въпрос за кибератака от Русия, но след реакция на руското посолство отрече да е обвинявал руската държава.

15:08 2.4.2023

Петима са обвинени за изборни престъпления. Образувани са над 130 дела

Общо петима души са с повдигнати обвинения в изборни престъпления, съобщиха от прокуратурата в неделя.

От началото на предизборната кампания преди месец до 13:00 часа в изборния ден са образувани 133 досъдебни производства и 719 преписки по повод парламентарния вот.

Най-много от проверяваните и разследвани случаи на изборни злоупотреби са в района на Апелативната прокуратура в София - 43 производства. Следват Варна с 28, Пловдив с 18 и Велико Търново с 15.

На машина или на хартия. Как е по-сигурно да се гласува
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
15:45 2.4.2023

Какво казаха лидерите на основните политически сили, за които социологическите проучвания посочват, че влизат в 49-ия парламент. Това са ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", ДПС, "Възраждане" и БСП.

Заредете още

XS
SM
MD
LG