Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Истински приятел". Полша изпраща на Украйна още 10 изтребителя МиГ-29


Володимир Зеленски и Анджей Дуда във Варшава на 5 април 2023 г.

Полша ще изпрати на Украйна общо 14 изтребителя МиГ-29. Това съобщи полският президент Анджей Дуда по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски във Варшава в сряда.

Полша беше първата държава от НАТО, която предостави бойни самолети на Украйна. Първоначално се съобщаваше за четири изтребителя МиГ-29. По думите на Анджей Дуда от сряда те вече са предадени на украинската армия.

“Сега даваме още четири МиГ-а, така че са общо осем”, каза Дуда по време на съвместна пресконференция със Зеленски в сряда. “Готови сме да дадем още шест, които в момента подготвяме. Предполагаме, че могат да бъдат предадени скоро.”

Володимир Зеленски, който за пръв път посещава Варшава от началото на войната, благодари на Полша за нейната “историческа” помощ. Той добави, че Киев смята Варшава за един от най-близките си западни съюзници и за ключов партньор в усилия за възстановяване на Украйна след войната, която Русия започна.

“Искам да ви благодаря, че сте наш силен съсед, който не ни остави и няма да ни остави да паднем. Помагате ни, защото ако Украйна падне, знаем, че Русия няма да спре и ще отиде по-далеч”, каза Зеленски. “Ние смятаме Полша за наш истински приятел - не само партньор, а истински приятел завинаги.”

“Ние сме безкомпромисни в тази война. Няма да се откажем от земята и свободата си. Няма да изоставим нито едно от нашите деца, които руснаците насилствено депортираха в Руската федерация”, каза още украинският президент. “Няма да се откажем от независимостта на нашата страна.”

Зеленски получава Ордена на белия орел, най-високото отличие на Полша
Зеленски получава Ордена на белия орел, най-високото отличие на Полша

По време на срещата във Варшава Дуда награди Зеленски с Ордена на белия орел, най-високото отличие на Полша. Украинският президент се срещна и с полския премиер Матеуш Моравецки и заедно отдадоха почит на паметника на незнайния войн във Варшава.

От началото на руската военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Полша предоставя военна помощ на Киев. Варшава е сред най-твърдите поддръжници на санкциите срещу Русия в Европейския съюз (ЕС). Освен това Полша приюти около 1 милион украински бежанци от войната - най-много от всички държави в ЕС.

Володимир Зеленски и Матеуш Моравецки
Володимир Зеленски и Матеуш Моравецки

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG