Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва престъпна група за дискредитиране на магистрати след предполагаемия заговор срещу Гешев


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи в петък, че е образувала досъдебно производство за търговия с влияние на организирана престъпна група след открити записи.

Разследването е свързано с информацията за предполагаем заговор срещу главния прокурор Иван Гешев, за която той съобщи на 16 март. Тогава прокуратурата съобщи, че е установила доказателства за схема за търговия с влияние, чиято цел е била смяна на полицейски началници и сваляне на главния прокурор от поста му.

Те включваха писма и записи от флашки, в които се споменават имена, инициали и прякори като „човека с прякор Къро“, „Цецо от Белград“, „Бобока“, „Кирчо и Асенчо“, „Черепа“, „Кокорчо“, Владислав Горанов, както и разследващия сайт BIRD.

Според различни медийни публикации част от хората, за които става дума, включват Дилян Георгиев, осъждан за изнудване на Ахмед Доган и Делян Пеевски, криминално проявеният Красимир Каменов – Къро, журналистът от разследващия сайт BIRD Димитър Стоянов, бившият банкер Цветан Василев и бизнесменът Калин Едрев, представян в записите като близък до "Продължаваме промяната".

Част от тези имена присъстват и в прессъобщението на СГП от петък. Според държавното обвинение групата е действала от 2020 г. до 24 март 2023 г. Не се съобщава за повдигнати обвинения.

Сред новите данни има записи и екранни снимки, в които изброените заподозрени водят разговори "по дискредитиране и затрудняване дейността на правоохранителните органи, в т.ч. предприемането на действия, които биха довели до компрометиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители". Групата според прокуратурата цели да организира кампания в САЩ, в страни членки на Европейския съюз и в България.

От ДАНС е изискана информация за банкови сметки, движимо и недвижимо имущество в чужбина на хората, които се предполага, че участват в групата.

Държавното обвинение съобщава и за други две започнати разследвания. Едното от тях е за престъпна група с цел убийства. Другото е за данъчно престъпление, свързано със зеленчуковата борса в столичния квартал "Слатина", с управата на която е свързан Красимир Каменов-Къро.

При представянето на информацията от прокуратурата през март не стана ясно обаче каква е доказателствената стойност на показаното. Не стана ясно и какъв точно е контекстът, който свързва всички споменати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG