Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вие сами определяте границите си". Алекс Рока, който пише история в спорта въпреки церебралната парализа


Алекс Рока

Той има церебрална парализа, подвижността му е намалена и комуникира чрез жестомимичен език. Наскоро завърши поредния си маратон. Сега вдъхновява другите. Алекс Рока е Човек на деня на Свободна Европа.

Аз съм Алекс Рока Кампийо, роден съм през 1991 г. На 6-ия месец от живота си претърпях херпетичен вирусен енцефалит, причиняващ церебрална парализа със 76% физическо увреждане, което ме засяга от лявата страна на тялото. Имам намалена подвижност и общувам чрез езика на знаците. Лекарите са казали, че няма да живея и се чудят, защото съм жив.

Така започва в сайта си своя разказа 31-годишният испанец, който миналия месец постигна исторически резултат на 44-то издание на маратона в Барселона. Алекс Рока стана първият човек в света със 76% инвалидност, изминал маратонската дистанция от 42 195 метра за време 5:50:51.

"Когато завърших състезанието, си спомних дядо ми, който ме научи как да ходя, и лекарите, които ми казаха, че никога няма да мога да ходя", казва той след маратона.

"В живота си съм имал много бариери и съм ги прескачал както мога и с много усилия. В момента уча, имам работа, кола, партньор и "нормален" живот", продължава разказа си Алекс Рока.

За него спортът е много важен. Казва, че това му е като начин на живот - за да се усъвършенства.

"Вярвам, че никой не може да ви поставя граници, а че вие самите определяте границите си. Че всеки е собственик на своята съдба и своите възможности", казва Рока.

Зад гърба си вече има 5 триатлона и 6 полумаратона, един акватон и няколко колоездачни състезания. Той е първият човек с церебрална парализа, който успява да ги завърши.

Алекс Рока не харесва думата "увреждания", нарича хората "хора с различни способности". Напоследък той изнася беседи с цел да повиши съзнанието на обществото, че "границата се поставя от самия теб и че с усилия всичко се преодолява".

"Всеки от нас може да преодолее всяко от предизвикателствата, които си поставя, с усилия и саможертва всичко е възможно. Независимо от капацитета, ние всички можем да надхвърлим границите си", казва Рока.

Целта му като мотивационен лектор е "да промени манталитета на всички онези, които вярват, че хората с увреждания не могат да се борят и да посрещат предизвикателства".

Рока базира лекциите си на историята на собствения си живот. "Успях с усилия и постоянство да надмина себе си и да премина някои от най-трудните физически изпитания в света", казва Алекс Рока.

Той обича думата „не“. “Защото когато някой ми каже „не“, ще види как мога да го направя. Поне ще опитам", казва спортистът. „Хората са ми казвали, че няма да мога да живея, да ходя, че няма да имам приятели или жена, че няма да уча - и аз съм променил всичко това в „да“.“

Facebook форум

XS
SM
MD
LG