Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън отмени извънредното положение заради COVID-19 в САЩ 


Американският президент Джо Байдън официално отмени националното извънредно положение заради COVID-19, предадоха световните агенции. То беше в сила през последните три години в САЩ, където по време на пандемията починаха над един милион души.

Белият дом съобщи, че Байдън е подписал закон, приет от Конгреса, с който се слага край на националното извънредно положение.

Средствата, отпускани от 2020 г. насам за доставката на тестове за диагностициране на коронавирусни инфекции, безплатните ваксини и други извънредни мерки, вече няма да са на разположение.

Успоредно с националното извънредно положение, отменено от Байдън, действа и санитрно извънредно положение, което обаче ще продължи до 11 май.

Изтичането му ще доведе и до отмяна на мярка, приета през 2020 г. от администрацията на Доналд Тръмп, която позволява незабавното експулсиране на мигранти, които не разполагат с виза, включително на потенциални кандидати за убежище.

На този фон администрацията на Байдън вече обяви, че ще похарчи над 5 млрд. долара за разработване на нови ваксини срещу COVID-19, както и на нови методи за лечение.

Проектът се нарича "НексДжен" (съкратено от “следващо поколение”) и цели да предостави по-добра защита от коронавирусите, в това число и този, който предизвиква COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG