Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов сблъсък на границата между Армения и Азербайджан, има загинали


Арменски войници на границата с Азербайджан
Арменски войници на границата с Азербайджан

Министерствата на отбраната на Армения и Азербайджан съобщиха за общо седем смъртни случая след подновени боеве на границата между двете държави.

Във вторник арменското министерство на отбраната каза, че четирима арменски войници са били убити, а шестима ранени "в резултат на азербайджанска провокация от арменската страна" на границата. Азербайджанското министерство на отбраната съобщи за трима загинали войници.

Първите сражения между двете страни започнаха през септември миналата година. Те бяха най-сериозните след края на войната през 2020 г. Тогава имаше месеци на смъртоносни сблъсъци между Азербайджан и Армения за контрол на отцепилия се регион Нагорни Карабах.

В резултат на тази война Баку си възвърна контрола над големи части от Нагорни Карабах и седем съседни области, които бяха под етнически арменски контрол в продължение на три десетилетия.

Във вторник Ереван и Баку се обвиниха взаимно в провокирането на престрелката.

Подновените сражения следват инцидент от 10 април, при който арменските сили за сигурност казаха, че са задържали един азербайджанец и преследват друг, за когото също се смята, че е преминал в Армения по неясни причини.

Армения обвинява Азербайджан в превземането на десетки квадратни километри от суверенна арменска територия в поредица от нахлувания от май 2021 г. Азербайджан отрича обвинението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG