Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гласовете от цяла секция в София са останали неотчетени в изборните резултати


Общо 483 гласа, подадени на 2 април в една от секциите в 24 многомандатен избирателен район (МИР) в София, са останали неотчетени във финалните резултати от предсрочните парламентарни избори.

Това научи Свободна Европа от представители на платформата „Обединение за честни избори“ (ОЧИ). Те са открили несъответствието чрез проверка на отворените данни.

Става въпрос за изборната секция с номер 244606040. В деня на вота тя се е намирала в 24 СОУ „Пейо К. Яворов“ в столичния квартал „Хаджи Димитър“.

Протоколът на секционната избирателна комисия (СИК) сочи, че 483-ма избиратели са упражнили правото си на глас в тази секция.

В таблицата с разпределението на гласовете по партии СИК е нанесла само броя на хартиените бюлетини за всяка кандидатска листа. Във всички полета „общо“, в които би трябвало да е записан сборът на хартиените и машинните гласове, пише нула.

На тази карта се виждат блоковете, които се причисляват към изборна секция 244606040. Гласовете на тези избиратели не са отчетени.
На тази карта се виждат блоковете, които се причисляват към изборна секция 244606040. Гласовете на тези избиратели не са отчетени.

Така например протоколът отбелязва, че в тази секция „Левицата“ е получила 14 гласа от хартиени бюлетини. Те обаче не са отразени в общия брой гласове на партията. Затова той остава нула.

Същото важи за всички останали кандидатски листи, както и за гласовете „Не подкрепям никого“. В крайна сметка нито един глас от секцията не е отчетен във финалните резултати.

От ОЧИ проверяват наблюдението си, като събират нулевия резултат от секция 244606040 с резултатите от всички останали секции в 24 МИР - София. Сборът отговаря на данните от протокола на Районната избирателна комисия (РИК), което потвърждава, че гласовете не са отчетени.

Пред Свободна Европа Никола Тулечки от ОЧИ каза, че неотчитането на вота от цяла секция не е основание да се оспорват изборните резултати, „но е повод най-накрая да има сериозен разговор как трябва да изглежда Изборният кодекс“.

Според Тулечки причината за проблема е „хаосът в изборния закон“ и натоварването на секционните комисии с тежки и сложни процедури.

В случая важна роля играят и РИК, и Централната избирателна комисия (ЦИК), през които протоколът от секцията с неотчетените гласове е минал за проверка и повторно въвеждане на данните. Според Изборния кодекс комисиите и на двете нива трябва да реагират, ако установят очевидна грешка в протоколите.

Свободна Европа потърси ЦИК за коментар по случая. От комисията казаха, че въпросната секция присъства в анализа на несъответствията с описание на грешките, открити в протокола на СИК.

В анализа на несъответствията ЦИК отбелязва всички случаи, в които сборът от хартиени и машинни гласове или преференции за всяка листа и кандидат в една секция се различава от общия брой. Там е отбелязана и секция 244606040, в която такова несъответствие е налице за всяка кандидатска листа.

С решение от 6 април ЦИК е приела всички несъответствия, включително 483-те неотчетени гласа от секцията в 24 СОУ.

До редакционното приключване на работата по текста не беше получен допълнителен коментар от комисията.

На 2 април в България се проведоха петите поред парламентарни избори от 2021 г. насам. Съгласно окончателните резултати от вота, в 49-ото Народно събрание влязоха шест политически сили - ГЕРБ-СДС с 69 депутати, „Продължаваме промяната - Демократична България“ с 64 народни представители, „Възраждане“ - с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и „Има такъв народ“ - с 11.

Първото заседание на новия парламент се проведе тази сряда, след като в понеделник президентът Румен Радев го свика с указ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG