Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ не се страхува да работи с "Възраждане", каза Бойко Борисов


Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов (вляво) и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вдясно) по време на първото заседание на новия парламент, 12 април 2023 г.
Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов (вляво) и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вдясно) по време на първото заседание на новия парламент, 12 април 2023 г.

ГЕРБ не се страхува да работи с "Възраждане", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в сряда. Той говори пред журналисти в кулоарите на Народното събрание след края на първото заседание на новия парламент.

Заседанието беше временно прекратено, след като депутати не успяха да изберат председател на Народното събрание.

В отговор на журналистически въпрос Бойко Борисов каза, че не е песимист за съставянето на редовно правителство, въпреки неуспеха на партиите да се разберат дори и за председател на парламента.

"Напротив, тези дни проявяваме търпение, проявяваме и внимание и диалогичност", каза Борисов, като даде за пример отношенията на ГЕРБ с "Възраждане".

"Ние, нашата партия, от "Възраждане" страх нямаме. Защото имаме ясно формулирани различия и в същото време ясно формулирани посоки, в които можем да работим заедно: земеделие, вериги, Плана за възстановяване, енергетика, патриотизъм ако щете, мощна армия. Другите имат проблем", каза лидерът на ГЕРБ.

Той добави, че вижда поне два варианта да се направи правителство, но не уточни дали някаква форма на сътрудничество с "Възраждане" е първият, който визира.

Вторият, който той вече изрично посочи, е със състав на кабинета, идентичен със сегашния служебен кабинет. Той може да бъде внесен "от шестия мандат", каза Борисов, вероятно имайки предвид шестата по големина партия - "Има такъв народ". Тя евентуално може да получи третия мандат от президента Румен Радев, тъй като третият се връчва по негова преценка.

"Радев да се яви като обединител. Аз им предлагам, след като не можем да се разберем политическите партии, тези министри остават в кошарката", каза Борисов.

Според него такъв вариант обаче би бил само "спасителен".

През последните седмици Борисов многократно призовава партията му да формира коалиционно правителство с обединението "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Последно той направи това във вторник, въпреки че коалицията вече заяви, че не би участвала в подобен кабинет.

В петък от ПП-ДБ казаха, че няма да подкрепят правителство изобщо с мандат на ГЕРБ и ще предложат свой кабинет с втория мандат.

От "Възраждане" от своя страна казват, че са готови да предложат правителство, но няма да правят компромиси с приоритетите си, които включват отказ България да приеме еврото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG