Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новият парламент отново не избра председател. Първото му заседание ще продължи поне седмица


Депутатите напускат парламентарната зала след около едноминутното си заседание в четвъртък.
Депутатите напускат парламентарната зала след около едноминутното си заседание в четвъртък.

Депутатите от новоизбраното 49-то Народно събрание не успяха да изберат председател и в четвъртък. Така първото им заседание, което може да бъде закрито едва след този избор, на практика ще продължи поне седмица. Следващият опит това да се случи ще бъде идната сряда – след почивните дни заради Великден.

Работният ден в пленарната зала в четвъртък продължи само около минута. След като народните представители заеха местата си, председателстващият като най-възрастен сред тях – Вежди Рашидов от ГЕРБ, попита дали има нови номинации за председател.

Тъй като такива нямаше, той обяви, че ще продължат работа идната сряда от 10:00 часа, за да имат „повече време за размисъл“.

„При тази патова ситуация няма какво друго да направим“, каза още Рашидов преди колегите му да се разотидат.

По време на откриващото им заседание преди ден за председателския пост бяха издигнати Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров от „Възраждане“. Никой от двамата обаче не събра необходимата подкрепа.

Този избор се оказа проблем и за предишния парламент. Тогава депутатите избраха като компромисен вариант Рашидов след тридневни неупсешни опити.

В сряда от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха Народното събрание да бъде председателствано на ротационен принцип от двете представители на двете първи политически сили, но тази идея не беше подложена на гласуване.

В кулоарите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви против това предложение, изтъквайки, че парламентарната практика предполага председателят да бъде излъчен от първата политическа сила. Такова изискване обаче не е записано в парламентарния правилник и в годините назад се е случвало титулярът на поста да не е от най-голямата парламентарна група.

Очаква се в четвъртък депутатите от киалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да проведат нова среща, на която да излъчат контактна група между двете политически сили. Нейната задача ще е да определи основните законодателни приоритети.

Те разговаряха около два часа и в сряда, след което Десислава Атанасова от ГЕРБ каза, че ще бъдат направени работни групи в търсене на консенсус между всички парламентарни политически сили за приоритетните законодателни инициативи в новото Народно събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG