Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов пак поиска кабинет с ПП-ДБ. Готови сме на общи законодателни приоритети, каза Петков


Бойко Борисов говори пред медиите в кулоарите на парламента.
Бойко Борисов говори пред медиите в кулоарите на парламента.

Основният приоритет на ГЕРБ остава общо правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това каза лидерът на партията Бойко Борисов след краткото заседание на парламента в четвъртък, на което отново не беше избран председател.

По думите му пред медиите в кулоарите, ако не бъде формиран такъв кабинет, „има и друг план, но той не е достатъчно добър“.

Междувременно съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков повтори позицията на коалицията, че тя няма да подкрепи правителство с първия проучвателен мандат, който предстои президентът Румен Радев да връчи на ГЕРБ. Тя спечели изборите на 2 април с преднина от 2% пред ПП-ДБ.

„Вчера посочихме, че ние сме готови за общи законодателни приоритети. Тези политики ние ще подкрепим, но това е различно от подкрепа на кабинет“, каза Петков пред бТВ в четвъртък сутринта.

Като пример за общ приоритет между двете формации той посочи законопроектите, които депутатите трябва да приемат във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Петков добави, че „всички трябва да осъзнаят, че тези закони или ги гласуваме, или губим парите“.

„Ще се работи уикенда без да се избере председател и се надявам другата седмица, ако имаме приоритети за първите два месеца, да се излъчи такъв [председател] на ротационен принцип“, каза още бившият премиер пред бТВ.

Малко по-късно Борисов коментира, че забавянето на избора на парламентарен председател е от полза за преговорите, водени между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Двете формации обсъдиха бъдещите законодателни приоритети на парламента в сряда. Борисов провежда подобни срещи и с останалите политически лидери в четвъртък.

„Аз искам да направя правителство с „Продължаваме промяната – Демократична България“, защото това е най-доброто за България“, каза лидерът на ГЕРБ.

Той посочи, че забелязва „конструктивизъм“ в изказванията на Кирил Петков и Асен Василев, но разкритикува съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

По време на свое участие в Нова телевизия в четвъртък сутринта Атанасов определи Борисов като „най-ярката връзка между задкулисието и политическия живот“. Той добави, че ПП-ДБ трябва да излъчи експертно правителство и не може да приеме кабинет, „кадруван от Борисов или с инсталирани от него хора“.

По думите на Петков пък, ако коалицията им получи втория мандат, „този път ще се предложи цялостен кабинет за гласуване, независимо какво се е случило до този момент, за да покажем, че никой не бяга от отговорност“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG