Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиняемият за убийството на Кристина Благоева остава за постоянно в ареста


Съдебната палата в София
Съдебната палата в София

Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Калоян Каймакчийски, обвинен за убийството на 32-годишната Кристина Благоева в София. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В петък тялото на младата жена беше открито с две прострелни рани в багажника на кола. Впоследствие МВР задържа Каймакчийски, с когото Благоева е имала връзка, а прокуратурата го обвини в предумишлено убийство.

С решението си от четвъртък САС потвърди отсъждането на Софийския градски съд отпреди няколко дни, който реши, че има опасност Каймакчийски да се укрие или да извърши нови престъпления, ако бъде пуснат под домашен арест.

Съдът намира за обосновано и обвинението в предумишлено убийство, като в четвъртък бяха представени нови доказателства. Едно от тях е експертиза на колата на убитата жена. Тя показва, че Благоева е била застреляна със служебното оръжие на настоящата приятелка на Каймакчийски. Тя работи като военнослужеща в поделението в Мусачево, съобщи Нова телевизия.

Съдът и прокуратурата приемат, че обвиняемият тайно е използвал оръжието.

По тялото на убитата Благоева съдебните лекари са намерили редица следи от насилие - ожулвания и синини.

Пред съда обвиненият Каймакчийски каза единствено, че иска да бъде пуснат от ареста. Той е осъждан два пъти условно - за палеж на кола и за заплаха за убийство. От две години обаче е реабилитиран, защото е изтекъл срокът на условните му присъди.

Преди дни от организация „Асоциация Анимус“, която предоставя психологическа подкрепа на жени, пострадали от насилие, разказаха, че убитата Кристина Благоева се е свързала с тях на 9 март. Пред служителите на асоциацията тя е разказала, че ден по-рано мъж, с когото е имала интимна връзка, я е заплашил с убийство. Впоследствие я е дебнел и преследвал.

Благоева е обмисляла да подаде сигнал пред полицията. Според обвинението на прокуратурата тя е убита на 3 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG