Връзки за достъпност

Извънредни новини

25 загинаха, а още 15 са в неизвестност при потъване на лодка с мигранти край Тунис


Мигранти от Субсахарска Африка в спасителна лодка при опит да достигнат до бреговете на Италия. Снимката е от 10 април 2023 г.
Мигранти от Субсахарска Африка в спасителна лодка при опит да достигнат до бреговете на Италия. Снимката е от 10 април 2023 г.

25 мигранти загинаха, а още 15 са в неизвестност, след като лодка, която ги превозва към Европа, потъна в Средиземно море. Инцидентът се е случил край бреговете на Тунис, съобщиха властите в страната, цитирани от Асошиейтед прес.

Лодката се е обърнала край бреговете на град Сфакс, който се намира в източната част на страната. От местната полиция съобщиха, че са извадили 15 тела под лодката. Ден по-рано бреговата охрана е открила 10 други тела и е спасила 72 мигранти от потъналия плавателен съд. Според разкази на оцелели в неизвестност остават между 15 и 20 души, които също са били превозвани.

Според информацията на Асошиейтед прес почти всички мигранти идват от страни, които се намират на юг от пустинята Сахара.

Новината идва на фона на зачестили опити на мигранти да стигнат по море от Тунис в Италия. Потокът от страната стана още по-голям, след като през февруари президентът Каис Сайед поиска да се предприемат по-сериозни мерки срещу мигранти от Субсахарска Африка. Това доведе до сериозно напрежение, настроения и чести нападения срещу тъмнокожите в Тунис.

Европейските държави разчитат на страните от Северна Африка да удържат миграционни натиск, а някои от тях, сред които Италия, дори обещаха множество инвестиции и съдействие за отпускане на помощ от Международния валутен фонд.

Някои страни, сред които и Великобритания, предложиха закони, които значително да ограничат възможностите за мигранти да остават на територията им.

Според Международната организация по миграция централната част на Средиземно море е най-опасният миграционен маршрут в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Как беше открита статуята на Бог Хермес край Петрич
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
XS
SM
MD
LG