Връзки за достъпност

Извънредни новини

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа забрана на абортите след шестата седмица от бременността


Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис
Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис

Доминираната от републиканците Камара на представителите на Флорида прие окончателно забрана за абортите след шестата седмица на бременността. В петък законът беше подписан от губернатора на щата Рон Десантис.

Масовата забрана или ограничаване на възможности за прекратяване на бременността в редица южни щати дойде, след като Върховния съд на САЩ отмени решението по делото „Роу срещу Уейд“ от 1973 г. То гарантираше право на аборт във всички точки на страната до края на първото тримесечие от бременността, но беше отменено от доминираното от консервативно настроени съдии мнозинство в съда през лятото на 2022 г. В момента парламентите във всеки от отделните щати имат право да решават до коя седмица и дали жените могат да извършват аборт на територията им.

Американските медии коментират, че решението ще доведе до драстично намаляване на възможностите за аборт в цялата южна територия на САЩ. Досега Флорида беше едно от местата в тази част на страната, където правата на жените за аборт не бяха значително ограничени. След отмяната на „Роу срещу Уейд“ в щата беше отчетено значително повишаване на броя на извършените законно аборти.

Ограничението за Флорида ще влезе в сила само, ако преди това щатският Върховен съд отхвърли жалбата в течащо дело срещу вече приетото в щата ограничение за аборт след 15-тата седмица.

„Имаме възможността да водим националния дебат около важността за защита на живота и даването на право на всяко дете да бъде родено и да открие собственото си предназначение“, каза вносителката на закона Джена Персонс-Муличка от Републиканската партия.

В закона са предвидени и някои изключения, включително и извършването на аборт в случай, че бременността застрашава живота на майката. Аборти до 15-тата седмица от бременността се разрешават в случаите на изнасилване или инцест, което обаче трябва да бъде доказано. Достъп до медикаментите, които се използват в процедурите, ще се предоставя само лично от лекар.

Според противниците на закона ограничаването на правото на аборт до шестата седмица пряко ще повлияе на около 4 милиона жени във Флорида. Те твърдят също, че решението е още по-ограничаващото, защото много жени могат да не разберат, че са бременни до края на шестата седмица.

След отмяната на решението по „Роу срещу Уейд“ южните щати Алабама, Луизиана и Мисисипи приеха пълна забрана на абортите във всички периоди на бременността. Джорджия пък забрани процедурата след откриването на сърдечна дейност на плода, което обикновено се случва около шестата седмица.

Приемането на ограничението във Флорида се отчита и като победа за губернаторът Де Сантис. От него се очаква да бъде основният кандидат на Републиканската партия на изборите за президент през 2024 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG