Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще продължавам да помагам на жените". Тя беше осъдена, защото опита да помогне на жена за безопасен аборт


Юстина Виджинска (в средата) и други правозащитнички няма да спрат да помагат на жени, които искат право на аборт.
Юстина Виджинска (в средата) и други правозащитнички няма да спрат да помагат на жени, които искат право на аборт.

Полски съд осъди гражданска активистка на 8 месеца общественополезен труд за това, че е дала на друга жена лекарства, които предизвикват аборт. Абортите са почти напълно забранени в Полша, а Юстина Виджинска е първата правозащитничка с присъда за подпомагане на бременна. Опасен прецедент.

Знаково дело за правото на аборт в католическата Полша завърши с решение, което предизвика протести.

Юстина Виджинска - съосновател на Abortion Dream Team (ADT) - активистка група, която помага на полякините да получат достъп до лекарства за улесняване на прекъсване на бременността в чужбина, беше обвинена от прокуратурата в "съдействие при извършване на аборт". В Полша това се смята за престъпление, наказуемо с до 3 години затвор.

Активистката е призната за виновна. Решението е прецедент. Юстина не получава ефективна присъда, но Варшавският окръжен съд я осъжда на 30 часа месечно общественополезен труд в продължение на 8 месеца. Магистратите не взимат под внимание факта, че жената, на която посъдимата е изпратила хапчета, не е направила аборт с тях, а преди това е била жертва на домашно насилие.

Според Центъра за репродуктивни права (CRR) - световна организация на адвокати и застъпници за правата на човека, това е "първият случай в най-новата история, в който защитник на правата на човека в Европа е преследван и осъден за подпомагане на достъпа до аборт".

Още в началото на процеса представители на ООН, гинеколози и групи за защита на правата на човека настояват процесът да бъде прекратен. Това не се случва.

След решение на контролирания от полското правителство Конституционен съд от 2020 г., което доведе до най-масовите протести в Полша от 1989 г., законът в страната позволява прекратяване на бременността само в случай на кръвосмешение, изнасилване или риск за здравето на майката. Дори не, ако плодът е увреден. Само ако жената сама направи аборт – честа практика в тези условия, това не се смята за престъпление.

Би Би Си отбелязва, че само Малта има по-строги закони в ЕС – там се предвиждат до 3 години затвор за жени, които прекъсват принудително бременността си, и до 4 години - за подпомагане на аборт.

Как се разви процесът

По време на процеса прокурорът иска от съда да осъди Юстина Виджинска на 10 месеца общественополезен труд и 10 000 злоти (около 2100 евро) глоба. Организацията против абортите Ordo Iuris, която се присъединява към делото като amicus curiae (буквално „приятел на съда“, който не е страна по делото, но му е позволено да подпомага съда с информация – б.р.), настоява за по-тежка присъда - 1 година лишаване от свобода.

"За мен този процес е символичен за всеки, който някога е оказвал подкрепа на човек в нужда. Не чувствам, че съм изправена сама пред съда", казва Виджинска в съдебната зала - "Зад мен са моите приятелки и стотици жени, с които все още не съм имала щастието да се запозная", цитира я британският вестник "Гардиън".

Юстина казва, че помощта за някого, който иска подкрепа, докато се бори за свободата си, е дълг.

Това е, което ни прави хора, и аз няма да се откажа"

"Това е, което ни прави хора, и аз няма да се откажа от него, няма да се срамувам от него или да смятам, че е престъпление", казва още Виджинска.

Тя разказва пред съдиите, че е изпратила лекарства на жена, след като е разбрала, че тя е била жертва на домашно насилие. Засегнатата жена, наричана по време на процеса Аня, е планирала да пътува до клиника в Германия, за да прекъсне бременността си. Съпругът ѝ, който упражнявал физически тормоз над нея, ѝ е попречил да пътува с 3-годишния им син, заплашвайки я, че ще съобщи за отвличане.

Бременността на Аня напредвала и тъй като по това време са първите най-строги ограничения на пандемията от COVID-19, не знаела дали ще може да получи таблетки от чужбина. Тогава се обадила на телефонна линия за аборти с молба да ѝ помогнат. Активисти насочили Виджинска към случая, след което тя изпратила по пощата лекарствата, които имала вкъщи.

Виджинска каза, че е решила да го направи, за да даде възможност за избор на Аня. Самата правозащитничка е била подложена на насилие от страна на бащата на децата си и е пазила в тайна собствения си аборт.

Когато мъжът на Аня разбира за лекарствата, ѝ ги взима и издава Виджинска на полицията. Аня прави спонтанен аборт.

Не исках тя да рискува живота си, предприемайки опасни стъпки

Юстина казва, че е пратила на Аня хапчетата, които имала за лична употреба, защото са най-безопасният начин за прекъсване на бременност в Полша. "Не исках тя да рискува живота си, предприемайки опасни стъпки, след като решението е толкова лесно и безопасно от медицинска гледна точка", казва още Виджинска пред съда.

Тя добавя, че е знаела, че Аня е в изключително отчаяно положение, а изслушването на подробностите за ситуацията от самата нея в съда затвърждават убеждението ѝ, че е постъпила правилно. "Ще продължавам да помагам на жените", объръща се правозащитничката към съда и поиска да бъде оправдана.

Делото тече, докато пред сградата протестиращи издигат плакати "Аз съм Юстина".

Активистка по време на протест в защита на Юстина Виджинска по време на едно от съдебните заседания, октомври 2022 г.
Активистка по време на протест в защита на Юстина Виджинска по време на едно от съдебните заседания, октомври 2022 г.

На място са и групи против абортите - с камион и билборд със снимка на мъртъв плод и надпис "Хапчетата за аборт убиват".

Присъдата на Виджинска не е окончателна и защитата ще я обжалва.

Реакциите

За първи път сериозни ограничения за абортите са въведени в Полша през 1993 г. Управляващата в страната партия "Право и справедливост" (PiS) обещава да затегне законите, когато идва на власт през 2015 г. Съсредоточава се върху премахването на правото на жените да прекъсват бременност в случай на фатална аномалия на плода.

Парламентарната опозиция спира промените в закона, но през октомври 2020 г. Конституционният трибунал на Полша постановява, че е противоконституционно жените да прекъсват бременност в случай на аномалии на плода.

По официални данни през 2019 г. 98% от 1100 законни аборта в страната са извършени заради тежка и необратима деформация на ембриона.

Активисти и групи за защита на правата на жените коментират, че решението от 2020 г. е имало смразяващ ефект върху лекарите, които сега се страхуват от последици, дори когато има законови основания за аборт.

През ноември 2021 г. хиляди поляци излязоха по улиците, когато бременна жена почина в болница. Семейството ѝ каза, че законът е попречил на лекарите да се намесят - 30-годишната Изабела умира от септичен шок, тъй като те са изчакали нероденото ѝ бебе да умре.

Миналата година, когато започна делото срещу Виджинска, Международната федерация по гинекология и акушерство (Фиго) изпрати писмо до главния прокурор на Полша Збигнев Зиобро, в което го призова да оттегли обвиненията и да спре по-нататъшните "репресии" срещу нея или други активисти, както и да декриминализира напълно достъпа до аборт.

След присъдата Хилари Марголис от "Хюман райтс уоч" каза, че "това тревожно и ужасяващо решение изисква действия от страна на ЕС". "Полското правителство показа, че ще стигне до опасни крайности в атаката си срещу правата на жените", добави тя.

Генералният секретар на „Амнести Интернешънъл“ Аниес Каламар коментира, че присъдата бележи потискащо ниско ниво в репресиите срещу репродуктивните права в Полша и високата цена плащат жените и защитниците им.

„Опасен прецедент за преследване на правозащитници в Полша“.

Според нея Виджинска изобщо не е трябвало да бъде съдена, защото това, което е направила, не би трябвало да е престъпление - то е проява на състрадание.

А по думите на Кейна Йошида - старши правен съветник в Центъра за репродуктивни права, съдебното преследване на Виджинска създава „опасен прецедент за преследване на правозащитници в Полша“.

Активистите на ADT се стараят да работят в рамките на полското законодателство. Те дават съвети как да се поръчат таблетки за аборт от страни като Нидерландия, където лекарството може да се закупи законно. През 2022 г. ADT е помогнала на повече от 9000 жени в Полша да получат достъп до медицински аборт.

Междувременно правозащитници разказват за проблем, с който се сблъскват от началото на войната, която Русия води в Украйна. Около 1,5 млн. украински бежанци избягаха в Полша. От феминистката мрежа "Аборти без граници" съобщават, че повече от 2700 украинки са се обърнали към тях за помощ при аборт, защото са били изнасилени от руски войници и са забременели, но не могат да направят аборт в Полша.

"Това е, което ни прави хора, и аз няма да се откажа от него, няма да се срамувам от него или да смятам, че е престъпление", казва още Виджинска.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG