Връзки за достъпност

Извънредни новини

Володимир Зеленски призова лидерите на НАТО за незабавни гаранции за сигурност за Украйна


През февруари президентите на Украйна и Франция се срещнаха в Париж.
През февруари президентите на Украйна и Франция се срещнаха в Париж.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за "ефективни гаранции за сигурност за Украйна" незабавно. Изявлението му идва след руски въздушен удар срещу Славянск в района на Донецк, който остави най-малко 11 цивилни жертви.

В ежедневното си видеообръщение късно на 15 април Зеленски каза, че е провел 90-минутен телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, по време на който двамата лидери са потвърдили "принципите, които обединяват цялата ни антивоенна коалиция". Това включва Русия да се оттегли от цялата украинска територия, както и това, че " нарушенията на международното право от Русия не могат да бъдат пренебрегвани".

Той призова още лидерите на НАТО да дадат "ефективни гаранции за сигурност за Украйна" преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли. През септември Украйна поиска от НАТО да я разгледа за ускорен път за членство.

По-рано в събота министърът на отбраната на Украйна Алексий Ресников също се обърна към международната общност и поиска „стратегическата инициатива, която да действа бързо и превантивно“ в лицето на заплахите за сигурността.

Подобен подход, каза той, "ще бъде най-добрият отрезвяващ фактор за всеки агресор". Той също така призова за "система от гаранции", която според него може да ограничи "желанието на Руската федерация да решава нещата със сила".

Зеленски съобщи, че над 50 сгради са били повредени или разрушени при въздушния удар в Славянск на 14 април и че „все още има тела“ под развалините. Една от жертвите е бебе „момче, родено през 2021 г.“, каза той. По думите му най-малко 23 души са били ранени при атаката.

Украинската армия на 16 април съобщи за над 60 руски атаки в района на фронтовата линия до град Бахмут в Донецка област, където се водят най-интензивните боеве през последните няколко месеца.

Генералният щаб на украинската армия съобщи още и за атаки в района на Херсон и Запорожие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG