Връзки за достъпност

Извънредни новини

Земеделският министър Явор Гечев критикува ЕС и обмисля забрана на вноса на зърно от Украйна


Служебният земеделски министър Явор Гечев участва в протест на зърнопроизводители във Видин по-рано през април.
Служебният земеделски министър Явор Гечев участва в протест на зърнопроизводители във Видин по-рано през април.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев отправи критики към Европейската комисия (ЕК), че не предприема мерки достатъчно бързо, за да предпази българските земеделци от загуби в резултат на безмитния внос на зърно, слънчоглед и други продукти от Украйна.

По-рано той каза и че служебното правителство обмисля забрана на вноса на украинско зърно и храна, за да подпомогне местните зърнопроизводители.

Коментарите на Гечев идват, след като Полша и Унгария съобщиха в събота, че забраняват вноса на украинско зърно. На следващия ден Европейската комисия излезе с позиция, с която отхвърли тези забрани и припомни, че отделните държави членки на Европейския съюз (ЕС) не могат да правят търговска политика.

Украинското правителство изрази съжаление за решенията на Полша и Унгария и призова за преговори. Министърът на земеделието на Украйна пристигна във Варшава в понеделник, за да се опита да разубеди полските власти, предаде Ройтерс. Той каза, че ще се опита да отвори отново коридорите за транзит на украинско зърно и храни през Полша като първа стъпка.

В Полша предстоят парламентарни избори по-късно тази година, а вносът на по-евтини стоки от Украйна предизвика протести на местни фермери, припомня Би Би Си.

В България също имаше протести на зърнопроизводители, които настояха за отмяна на регламента на ЕС за безмитен внос на земеделска продукция от Украйна. Той е в сила до юни 2024 г. Според представители на бранша либерализацията на вноса на евтини украински стоки влошава конкурентоспособността на българската стока, като подбива цените на българските производители. В началото на април те казаха, че загубите им са размер на 3,4 млрд. лв.

В понеделник служебният министър Явор Гечев каза в ефира на бТВ, че земеделците са загубили около 800-900 млн. лв. заради бавната и мудна работа на Европейската комисия. Според него трябва украинската продукция да се разпределя "равномерно" във всички държави на ЕС, а не да "наводнява" държавите в Източна Европа.

„Ние трябва да пазим собствената си икономика“, каза Гечев.

В неделя по БНР той съобщи, че България обмисля подобна мярка като на Полша – да забрани вноса на зърно от Украйна. Той нарече това „въпрос на време“. Земеделският министър каза, че ще разгледа докладите за правните основания, на базата на които Полша и Унгария са наложили забраната и ще говори със служебния министър на икономиката Никола Стоянов.

В неделя говорител на Европейската комисия каза, че подобни решения трябва да се съгласуват в рамките на ЕС и едностранни действия няма да бъдат толерирани. Засега ЕК не е съобщила какви мерки ще предприеме срещу Полша и Унгария.

Вносът на украинска земеделска продукция притеснява фермерите в няколко европейски държави от няколко месеца. В писмо от 31 март до Европейската комисия премиерите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България казаха, че каналите, предназначени да доставят украинско зърно до световните пазари, не работят по план.

По принцип повечето украинско зърно се изнася през Черно море, но инвазията на Русия в Украйна миналата година прекъсна тези търговски маршрути. През юли беше подписано споразумение по плана на ООН, което позволява отново да се изнася украинско зърно, въпреки че в страната се води война. Споразумението имаше за цел да гарантира това, че Русия ще осигури безопасното транспортиране на селскостопански продукти от черноморските пристанища.

Според някои европейски правителства обаче вместо зърното от Украйна да стига до развиващите се страни като Африка и Близкия изток, които са зависими от този внос за прехраната си, то се продава в ЕС и създава конкуренция на европейските производители.

През март в опит да овладее кризата Брюксел даде общо 56,3 млн. евро компенсации на засегнатите фермери, от които България получи 16,7 млн. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG