Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският съюз отхвърли забраните на Полша и Унгария върху вноса на зърно от Украйна


Тир разтоварва зърно, внесено от Украйна, в склад в Полша. Снимката е илюстративна.
Тир разтоварва зърно, внесено от Украйна, в склад в Полша. Снимката е илюстративна.

Европейската комисия отхвърли въведените от Полша и Унгария забрани за внос на украинско зърно, съобщи Би Би Си.

Двете страни обявиха мерките в събота и казаха, че са необходими, за да защитят своите земеделски сектори от по-евтин внос.

Забраната важи за зърнени храни, млечни продукти, захар, плодове, зеленчуци и месо и ще е в сила до края на юни, предаде Ройтерс.

Комисията каза, че не зависи от отделните държави членки да правят търговска политика.

Въпреки че Комисията каза, че едностранни действия няма да бъдат толерирани, тя все още не е уточнила какви мерки ще предприеме срещу Полша и Унгария.

„В такива трудни времена е от решаващо значение да се координират и съгласуват всички решения в рамките на ЕС“, каза говорителят на ЕК в изявление.

По-рано украинското правителство изрази съжаление за решението на Полша и призова за преговори между двете държави. Според Киев полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ.

Повечето украинско зърно се изнася през Черно море, но инвазията на Русия миналата година прекъсна маршрутите по вода и доведе до това, че големи количества от зърното се озоваха в Централна Европа.

Сделка с Русия, постигната с посредничеството на ООН и Турция, позволява на Украйна да продължи да изнася по море - но Украйна обвинява Русия, че забавя процеса с прекалено ревностни проверки.

В понеделник се очаква среща между министри от Полша и Украйна, които ще обсъждат въпроса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG