Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полша и Унгария забраниха вноса на зърно и други храни от Украйна


Зърнопроизводители в Полша излязоха на няколко протести с искането за спирането на вноса на зърно от Украйна.
Зърнопроизводители в Полша излязоха на няколко протести с искането за спирането на вноса на зърно от Украйна.

Полша и Унгария решиха да забранят вноса на зърно и други храни от съседна Украйна, за да защитят местния селскостопански сектор. Това съобщиха двете правителства в събота.

Новите мерки идват в резултат на това, че според властите в двете държави потокът от доставки е понижил цените на определени продукти в региона.

Украйна изрази съжаление за решението на Полша. Киев каза още, че "разрешаването на различни проблеми чрез едностранни драстични действия няма да ускори положителното разрешаване на ситуацията".

След като инвазията на Русия блокира някои черноморски пристанища на Украйна, големи количества украинско зърно в крайна сметка останаха в централноевропейските държави поради логистични затруднения, припомня Ройтерс. Украинското зърно е по-евтино от това, произведено в Европейския съюз и затова доведе до намаляване на цените и продажбите за местните фермери.

В писмо до Европейската комисия миналия месец министър-председателите на пет източноевропейски страни заявиха, че мащабът на увеличението на продукти като зърнени храни, маслодайни семена, яйца, птиче месо и захар е бил „безпрецедентен“ и казаха, че митата върху вноса на украински селскостопански продукти трябва да бъдат преразгледани.

През март България също поиска от Европейския съюз да ограничи вноса на украинско зърно на фона на протести на зърнопроизводители в страната.

Въздействието на свръхпредлагането създаде политически проблем за управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ в година с парламентарни избори.

„Днес правителството взе решение относно регламент, който забранява вноса на зърно в Полша, но също и на десетки други видове храни (от Украйна)“, каза лидерът на партията Ярослав Качински по време на конгрес на партията.

Министерството на аграрната политика и храните на Украйна критикува решението и каза, че полската забрана противоречи на съществуващите двустранни споразумения за износ. Киев призова за преговори за разрешаване на проблема.

„Разбираме, че полските фермери са в трудна ситуация, но подчертаваме, че украинските фермери са в най-трудна ситуация в момента“, се казва още в изявление на ведомството.

Няколко часа след решението на Варшава правителството на националистическия унгарски премиер Виктор Орбан се присъедини към забраната. Той каза, че начинът, по който работят нещата до момента, ще причини сериозни щети на местните фермери.

Унгария не даде подробности кога ще влезе в сила забраната й за внос на зърно и други храни.

Полският министър Качински каза: „Ние сме и оставаме приятели и съюзници на Украйна. Ще я подкрепяме и я подкрепяме... Но задължение на всяка държава, всяка власт, добра власт във всеки случай, е да защитава интересите на своите граждани."

Качински каза, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на проблема с вноса на зърно.

Правителството на Унгария каза, че се надява на промени в регулациите на ниво ЕС, включително преосмисляне на премахването на вносните мита върху украинската продукция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG