Връзки за достъпност

Извънредни новини

Словакия също забрани вноса на зърно от Украйна. Брюксел обмисля втори помощен пакет за земеделците


Премиерът на Словакия Едуард Хегер изрази подкрепата си за Украйна последно на 31 март 2023 г., когато се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.
Премиерът на Словакия Едуард Хегер изрази подкрепата си за Украйна последно на 31 март 2023 г., когато се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Правителството на Словакия забрани в понеделник вноса на земеделски продукти от Украйна като зърно, слънчоглед и други храни. Това съобщи министърът на земеделието Самуел Влчан на пресконференция.

Решението идва след като Полша и Унгария въведоха подобни забрани два дни по-рано.

Междувременно Брюксел Европейската комисия (ЕК) съобщи, че са започнали да обсъждат следващите стъпки за справяне с кризата със зърнените доставки в ЕС от Украйна.

Влчан добави, че Словакия не забранява транзита на украинските зърнени храни и друга продукция през страната.

По думите му решението цели да защити словашките вътрешни пазари, както правят Полша и Унгария.

Еврокомисията отхвърли забраните на Варшава и Будапеща още в неделя като каза, че отделните държави членки не могат да правят търговска политика.

В понеделник говорител на ЕК каза, че Брюксел обмисля нови помощи за европейските земевладелци, засегнати от по-ниските цени на продукцията от Украйна.

Засега Брюксел не е съобщил дали и какви мерки ще вземе срещу Полша, Унгария и Словакия.

Чешкото правителство в понеделник каза, че не планира да забранява вноса на украинско зърно, предаде Ройтерс.

Българският служебен министър на земеделието Явор Гечев също каза, че подкрепя забраната на безмитния внос и обмисля какво могат да направят българските власти. Според него местните производители са застрашени от по-ниските цени на продукцията от Украйна.

През март Брюксел осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на страните, засегнати от проблема с украинския внос. От тях България получи малко над 16 милиона лева.

Сега се обсъжда втори помощен пакет, каза говорителката на ЕК в понеделник.

Вносът на украинска земеделска продукция притеснява фермерите в няколко европейски държави от няколко месеца. В писмо от 31 март до Европейската комисия премиерите на Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България казаха, че каналите, предназначени да доставят украинско зърно до световните пазари, не работят по план. Това води до подбиване на цените на местните пазари и създава проблеми за европейски производители на земеделски продукти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG