Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Времеубежище" на Георги Господинов е в краткия списък на наградата "Букър"


Георги Господинов
Георги Господинов

Романът "Времеубежище" на писателя Георги Господинов беше селектиран в краткия списък на международната литературна награди Booker International. Преводът на книгата е на Анджела Родел.

Списъкът беше обявен във вторник на Лондонския панаир на книгата.

В "дългия" списък номинациите включваха 13 творби от целия свят.

"Да го кажа първо на български, Времеубежище (в превода на Анджела Родел) е в краткия списък на Букър", написа Господинов във фейсбук профила си и добави част от ревюто на книгата му, публикувано на сайта на наградите:

„... Изобретателен роман с неочаквано дързък тон в него, но също така е майсторски клас по абсурдите на националната идентичност. Толкова актуално днес. Част от традицията на Централна и Източна Европа, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, това е нова постановка на стари въпроси: опасността от селективна памет и как носталгията може да завладее обществото и да се превърне в зона на комфорт или да бъде пагубна за него“, се казва в мотивацията на журито.

Освен "Времеубежище" в краткия списък има още 5 заглавия. Това са: “Мъртвороден” на мексиканската писателка Гуадалупе Нетел в превод на Розалинд Харви; “Да стоиш тежко” на писателя GauZ' от Кот д'Ивоар в превод на Франк Уин; “Кит” на Чеон Мьонг-куан от Южна Корея в превод на Чи-Йонг Ким; “Валун” (“Boulder”) на Ева Балтасар, написана на каталански и е преведена от Джулия Санчес; “Евангелието според Новия свят” на карибската писателка Мариз Конде в превод на Ричард Филкокс.

Господинов е първият български писател, номиниран за "Букър".

Международното отличие в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за роман или разказ, преведен на английски и издаден във Великобритания или Ирландия. Наградата се поделя между автора и преводача.

Наградата "Букър" е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г., а нейни носители през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 започва да се връчва и международният "Букър" само за книги в превод.

Номинацията за международен "Букър" е поредното признание за Георги Господинов и романа "Времеубежище". "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" го обявиха за една от книгите на 2022 г. За "Времеубежище" Господинов получи и престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и така стана първият писател от Източна Европа с това отличие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG