Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проверките на украински кораби със зърно в Черно море бяха възобновени


Товарен кораб, превозващ украинско зърно, се вижда във водите на Черно море близо до Истанбул, Турция.

Проверките на кораби, превозващи украинско зърно в Черно море, бяха възобновени в сряда, съобщи Ройтерс. Новината идва, след като в понеделник Украйна съобщи, че Русия отново е блокирала инспекциите, а Москва от своя страна обвини за това Украйна и ООН.

Проверките бяха уредени през юли миналата година чрез споразумение между Русия и Украйна, постигнато с помощта на ООН и Турция. То позволява на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, въпреки че в страната се води война и Русия контролира част от украинските пристанища.

В сряда украинският вицепремиер Олександър Кубраков съобщи, че "инспекциите на корабите се възобновяват". Това беше потвърдено и от Съвместния координационен център в Истанбул, който наблюдава операциите.

В същото време в сряда руското външно министерство, без да представи доказателства за това, обвини Киев в саботиране на Черноморската зърнена сделка. Ведомството обвини Украйна, че иска подкупи от собствениците на кораби, за да регистрира плавателните съдове и да извършва проверки. Властите в Киев не са коментирали обвинението.

Към момента сделката е застрашена, тъй като Русия твърди, че се е ангажирала с нея само в срок до 18 май. Русия се оплаква, че друго споразумение, предназначено да облекчи собствения ѝ износ на селскостопански продукти и торове, не се спазва.

Черноморската инициатива за зърното, постигната с посредничеството на ООН и Турция миналия юли, имаше за цел да облекчи глобалната хранителна криза, както и да подкрепи Украйна, чиято икономика разчита в голяма степен на износа на селскостопански продукти.

Преговорите за удължаване на споразумението и след крайния му срок на 18 май обаче засега не постигат успех. През последните дни износът на зърно от Украйна беше допълнително ограничен от забраните за внос, наложени от Полша, Унгария и Словакия.

В сряда България също съобщи, че ще въведе подобна забрана от 24 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG