Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия блокира корабите с украинско зърно и е скептична за подновяването на транзита


Кораб се пълни с украинско зърно преди да отплава към Африка. Снимката е направена в Украйна на 14 август 2022 г.
Кораб се пълни с украинско зърно преди да отплава към Африка. Снимката е направена в Украйна на 14 август 2022 г.

Украинското министерство на възстановяването заяви, че сделката за износ на зърно през Черно море е застрашена, след като Русия отново блокира проверките на кораби, които плават в турски води, предаде Ройтерс.

В понеделник властите в Русия казаха, че перспективите за подновяване на черноморската сделка за зърно "не са толкова добри".

През юли беше подписано споразумение между Русия и Украйна с помощта на ООН и Турция, което позволява на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, въпреки че в страната се води война и Русия контролира част от украинските пристанища.

Споразумението имаше за цел да гарантира безопасното транспортиране на селскостопански продукти от черноморските пристанища към Истанбул, а от там те да стигат до целия свят. Договорката стана известна като Черноморска инициатива за зърното.

"За втори път през последните 9 месеца, откакто зърнената инициатива е в сила, не беше изготвен план за проверка. Нито един плавателен съд не е бил инспектиран. Това застрашава функционирането на зърнената инициатива", съобщи украинското ведомство във Фейсбук.

Преди инвазията на Русия Украйна доставяше 42 на сто от слънчогледовото олио, търгувано на световния пазар, 16 на сто от царевицата и 9 на сто от пшеницата, според данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие. Цели държави, особено в Близкия изток и Африка, бяха зависими от украинския внос на тези продукти.

С блокираните пристанища и отрязаните алтернативни маршрути за корабоплаване, около 20 млн. тона зърно бяха блокирани в Украйна през 2022 г., преди лятото и преди прибирането на следващата реколта.

За да се справи с нарастващата криза, Европейската комисия на 27 април 2022 г. предложи да спре за една година всички мита и квоти върху износа на украински стоки, включително селскостопанска продукция.

През април 2023 г. това доведе до недоволство от страна на няколко европейски държави, които казват, че земеделците и хранителните производители работят с големи загуби в резултат на по-ниските цени на продукцията от Украйна. Вместо тя да се изнася извън Европейския съюз, по-голямата част остава в блока и подбива цените на местните фермери.

В средата на април Полша, Унгария и Словакия забраниха безмитния внос на зърно и други храни от Украйна. Тези решения бяха отхвърлени от Еврокомисията, защото държавите членки не могат да създават самостоятелна търговска политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG