Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът за електронни медии преизбра Соня Момчилова за свой председател


Соня Момчилова
Соня Момчилова

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра в четвъртък Соня Момчилова за свой председател. Тя беше избрана от третото гласуване и получи три гласа от общо петима членове на медийния регулатор.

Кандидатурата ѝ беше издигната от Габриела Наплатанова (от квотата на президента) и подкрепена от нея, Галя Георгиева (от квотата на парламента) и самата Момчилова. Пролет Велкова (избрана от парламента през 2022 г.) гласува “против”, а Симона Велева (също избрана от парламента през 2022 г.) се въздържа.

“Ще продължа усилията си в посоката, която вече познавате. Надявам се да спечеля доверието на колегите, които имаха възражения, но не всяка цена”, каза Момчилова след последното гласуване, цитирана от “Дневник”.

Пролет Велкова аргументира гласа си “против” с “враждебното отношение към неправителствените организации, които не са Ваши [на Момчилова] любимци”.

“Подобни позиции са в тежък конфликт с мисията и ангажимента на СЕМ”, каза Велкова, цитирана от “Дневник”.

В края на 2022 г. Момчилова критикува журналистическо разследване на международни медии, което показва насилие над мигранти на българо-турската граница. Тя постави под съмнение професионалните стандарти на Sky News и лично на журналистката Мария Черешева, която участва в разследването от българска страна, без да представи доказателства за твърденията си. Шефката на СЕМ намекна, че разследването е публикувано умишлено точно преди гласуването в ЕС за присъединяването на България към Шенген.

Международната организация “Репортери без граници” осъди думите на Момчилова, като ги определи за “недопустими”. Пролет Велкова и Симона Велева поискаха оставката на Момчилова като председателка на СЕМ заради нейните коментари, но вотът не мина.

Соня Момчилова е член на СЕМ от юли 2021 г., когато беше назначена от Румен Радев с мандат до 2027 г. От 28 април 2022 г. е председателка на регулатора. Преди да стане член на СЕМ, Момчилова оглавяваше пресцентъра на първото служебно правителство на Радев.

Преизбирането ѝ в четвъртък се случи от третото гласуване. Причината е, че за избор на председател на регулатора е нужно мнозинство от четирима души. Ако не се събере такова на три гласувания в рамките на един ден, председател може да бъде избран на четвърто гласуване и с обикновено мнозинство от три гласа.

Мандатът на председателя на СЕМ е една година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG