Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата ще плати 500 000 долара за експертизи по делото срещу Нексо


Главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на пресконференция за разследването срещу Нексо. Снимката е от 13 януари 2023 г.
Главният прокурор Иван Гешев, говорителката му Сийка Милева и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на пресконференция за разследването срещу Нексо. Снимката е от 13 януари 2023 г.

Прокуратурата ще плати 500 000 долара за експертизи по делото срещу криптокомпанията Нексо. Това съобщи специализираният сайт “Лекс”, като се позова на изказване на главния прокурор Иван Гешев на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък. На заседанието е разгледано искане на Гешев за осигуряване на парите.

По-късно в четвъртък ВСС съобщи, че е дал съгласие прокуратурата да плати 500 000 долара за експертизите, без да се посочва какви точно са те. Съветът предлага на министъра на финансите парите да бъдат заложени в бюджета на Национална следствена служба за 2023 г.

През януари прокуратурата влезе в офисите на Нексо в София и съобщи, че разследва “организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления”. Обвинени бяха четирима души от компанията, двама от които бяха обявени за издирване. Нексо отхвърли обвиненията и каза, че ще съди държавата.

Според Иван Гешев сумата от 500 000 долара без ДДС е необходима за финансиране на експертизи по делото срещу криптокомпанията. Главният прокурор посочи, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.

“В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения”, каза Иван Гешев, цитиран от “Лекс”.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза по време на заседанието в четвъртък, че е проведена среща със служебния финансов министър Росица Велкова, на която въпросът за парите е бил обсъден. По думите му, цитирани от “Лекс”, сумата ще бъде заложена в разработвания от Министерството на финансите проект на бюджет на съдебната власт за 2023 г.

В началото на март т.г. ВСС обсъди друг финансов въпрос, отново свързан с разследването Нексо. Тогава беше разрешен разход в размер на 90 000 долара без ДДС, който представлява годишен абонамент за достъп до две платформи за анализ на транзакции в криптоактиви – CiperTrace Inspector и TRM Labs Inc.

В началото на годината прокуратурата каза, че има данни, че през криптоплатформата са минали трансакции на името на представител на палестинската терористична организация “Хамас”. Нексо беше обвинена и в това, че към нея е имало 23 трансакции от руската борса Hydra, след като беше санкционирана от САЩ на 5 април 2022 г. Трансакции е имало и от иранската борса Нобитекс, след като беше санкционирана от ООН.

Ръководството на криптокомпанията отхвърля тези обвинения и казва, че фирмата не е извършила нищо нередно. Съоснователят на Нексо Антони Тренчев каза, че обвиненията срещу него и другите членове на ръководството на компанията са политически мотивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG