Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много повече политика, отколкото криминални действия". Силвия Великова и Йоан Запрянов за случая с Нексо


Журналистите Силвия Великова от БНР и Йоан Запрянов от "Капитал"
Журналистите Силвия Великова от БНР и Йоан Запрянов от "Капитал"

При акцията на прокуратурата срещу Нексо имаше конкретно избран момент, целящ конкретни политически резултати. Това каза за Свободна Европа журналистката Силвия Великова. Въпреки потенциалните политически мотиви обаче около компанията остават и реални съмнения, добавя журналистът Йоан Запрянов.

Зад акцията на българската прокуратура срещу Нексо се крие "много повече политика, отколкото криминални действия" на криптокомпанията. Това каза журналистката Силвия Великова от БНР в Студио България на Свободна Европа.

"При акцията имаше конкретно избран момент, целящ конкретни политически резултати", каза Великова. Преди две седмици прокуратурата влезе в офисите на криптобанката по разследване за "организирана престъпна група", създадена с цел да извършва различни финансови престъпления.

Акцията съвпадна с дните преди връчването на третия мандат. Представители на ГЕРБ започнаха да публикуват справки от публични регистри за дарения към политически партии, според които служители на Нексо са дарявали за кампаниите на "Демократична България" (ДБ). Замесено беше и името на "Продължаваме промяната". ОТ ДБ тогава казаха, са били атакувани, за да не получат третия мандат за съставяне на кабинет.

По думите на Великова обвиненията на прокуратурата се фокусират върху предполагаеми политически връзки, а не в конкретни престъпления и за това говори фактът, че прокуратурата засега цитира един единствен свидетел.

"Един единствен, който е казал, че в Министерството на финансите се е провела среща на бившия финансов министър Асен Василев с представители на организации, които се занимават с този бизнес, и там се е коментирало дали Борика може да се използва и за плащания с криптовалута. Факт, който няма нищо общо с разследването", посочи Великова.

"За мен абсолютно този случай беше изваден, за да удари тези две конкретни партии ("Продължаваме промяната" и "Демократична България" - бел. ред.)", допълни тя.

Журналистът от "Капитал" Йоан Запрянов коментира и опита на прокуратурата да представи действията си като част от разследване по международна инициатива. Без да уточни какво точно има предвид, по-рано главният прокурор Иван Гешев каза, че "всичко това е започнало в САЩ".

"Прокуратурата няколко пъти намеква, че чуждестранни служби са помагали, но всъщност не отговаря на по-важните въпроси", каза Запрянов.

Във вторник председателят на ДАНС Пламен Тончев сложи край на спекулациите, като съобщи, че сигналът срещу Нексо е бил подаден не от чуждестранна, а от българска финансова институция.

Двамата журналисти коментираха и бъдещето на Нексо и различните варианти, по които може да се развие българското разследване срещу компанията. Великова отбеляза, че е скептична за развитието на обвиненията, като даде примери с други случаи, които са започвали с гръмки съобщения на прокуратурата, а след това се точат с години без резултат - като делото за фалита на КТБ.

"Като се има предвид за колко по-сложно разследване става дума и фактът, че става дума за престъпления, които не са на територията а България, го прави още по-сложно, само си представете колко време ще отнеме на прокуратурата да се справи с нещо такова", каза журналистката.

От своя страна Запрянов коментира, че разследването евентуално ще доведе до проблеми за служителите на "Нексо", като някои от тях няма да искат "да бъдат свързвани с хора, които са обвинени в организирана престъпна група, или да живеят с въпросителната дали ГДБОП няма да влезе всеки момент в офиса или у вас".

"По отношение на глобалното, извън българския сценарий си остават страшно много въпросителни по отношение на Нексо", добави Запрянов.

"И съответно аз се надявам, скалъпено или не, покрай това разследване да се разберат отговорите на някои по-реални въпроси. Нейният бизнес беше с проблеми и преди това, сега мисля, че те по-скоро се задълбочават, така че нищо чудно и без да стигаме до обвинителен акт, компанията в един момент да преустанови работа", каза той.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Случаят с Нексо беше изваден, за да удари ПП и ДБ. Силвия Великова и Йоан Запрянов пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:30:59 0:00

Ето пълния текст на интервюто:

- Първо, господин Запрянов, можете ли с две изречения да ни ориентирате какво е това криптовалута и ако може с още две – какво точно прави тази криптокомпания Нексо?

Йоан Запрянов: Криптовалутите са дигитален актив, който би трябвало да замени традиционните валути, без да има централна банка, т.е. без да е зависим от което и да било правителство по света. Това е на теория, на практика те се превърнаха в един широкоспекулативен актив, който по-скоро е по-близо до акция на компания, отколкото до реална валута в повечето случаи, защото има страшно много видове криптовалути и е много сложна история.

Нексо прави основно две неща. От една страна компанията взима криптовалути като обезпечение и изплаща върху тях твърда валута, като след това кредитът се връща с лихва. И в другия случай хората могат да си вкарат собствени криптовалути или в някои случаи дори и твърди пари, и да получават лихва върху тях, т. е. депозити. Това са основните им дейности.

- Госпожо Великова, в какво точно обвинява българската прокуратура Нексо?

Силвия Великова: Ние чухме от заместник главния прокурор Борислав Сарафов, който по неясни за мен причини е доста навътре в разследването, тъй като не би трябвало да бъде, понеже той не е действащ магистрат, да казва в какво е обвинена – в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на определени престъпления, плюс пране на пари. Нещо, на което отговори Антони Тренчев, и нещо, по повод на което сега прокуратурата дава назад и казва, че всъщност тя не е казвала, че ги обвинява в пране на пари.

Така че в какво обвинява прокуратурата Нексо – формално по някакви текстове от Наказателния кодекс, но в тази част от пресконференцията, която показахте, стана ясно, че прокуратурата много повече обвинява Нексо в някакви политически връзки, отколкото в някакви престъпления.

Ще ви кажа само един кратък пример защо. От всички доказателства по това дело имаше само един конкретен свидетел, който беше цитиран на въпросната пресконференция. Един единствен, който е казал, че в Министерството на финансите се е провела среща на бившия финансов министър Асен Василев с представители на организации, които се занимават с този бизнес и там се е коментирало дали Борика може да се използва и за плащания с криптовалута. Факт, който няма нищо общо с разследването. И един единствен цитиран свидетел в рамките на 48-минутната пресконференция на прокуратурата.

Имаше конкретно избран момент, за да се получат конкретни политически резултати
Силвия Великова

Така че аз не искам да влизам в теориите на конспирацията, но мисля, че имаше конкретно избран момент, за да се получат конкретни политически резултати. И фактът, че прокуратурата, включително и през главния прокурор продължава да обяснява и да прави внушения, и да коментира дали политическия календар трябва да се съобразява с разследванията на прокуратурата показва, че тук има много повече политика, отколкото криминални действия.

- А ние чухме и че всъщност това, което главният прокурор Иван Гешев споменава, е доста различно от това, което прокуратурата официално каза на пресконференцията си. Тези обвинения в нарушаване на международни санкции и във връзки с тероризъм…

Силвия Великова: Имаше ги, те бяха дадени като някакви слайдове, които бяха показани и хвърлени така пред медиите, без да има конкретни повдигнати обвинения за това по глава първа от Наказателния кодекс, но вие видяхте и какво говори собственикът на Нексо по отношение специално на транзакцията на това лице, свързано с Израел.

- Да, там те обясниха, че може да се използва един инструмент, който много ясно показва каква е била сумата, на коя дата е била преведена.

Силвия Великова: Аз това не го разбирам, сигурно Йоан го разбира, обаче там са важни датите. Специално в този сюжет от случая е важно в кой момент това лице е вкарано в забранителния списък. И ако този момент е след транзакциите, не виждам защо трябва да се прави това внушение.

- Добре, Йоан, всъщност Вие разбирате от самия инструмент, може ли да обясните какво представлява той и защо се стига до такова лесно оборимо твърдение на прокуратурата?

Йоан Запрянов: Антони Тренчев цитира два инструмента, единият е самият блокчейн и технологията, върху която са създадени криптовалутите и която позволява всяка транзакция да бъде проследена. Тя е от един портфейл към друг портфейл и стига да можеш да свържеш, че този портфейл е на този човек, а този портфейл е на тази компания, какъвто е случаят, Антони Тренчев може да каже: „Това са две транзакции, за съответно 1500 и 400 долара и те са направени на тази и тази дата“ и това нещо е проверимо.

- Може ли да го обясним даже още по-просто какво представлява блокчейн, защото за неспециалисти звучи доста неясно.

Всяка трансакция, направена с криптовалути, може да бъде проследена
Йоан Запрянов

Йоан Запрянов: Не съм сигурен по колко прост начин може да се обясни блокчейн, но в случая, това, което ни интересува е, че всяка трансакция, направена с криптовалути, може да бъде проследена. Можеш да проследиш откъде-докъде е стигнала, колко пари са изпратени чрез нея и съответно в кой момент се е случила тази трансакция.

Така че това цитира Антони Тренчев и другото, което цитира..

- Това публично достъпни данни ли са?

Йоан Запрянов: Публично достъпни данни са, да, те са буквално в интернет.

Силвия Великова: Според мен всъщност и прокуратурата от там ги е взела, само дето беше задраскала сумата.

Йоан Запрянов: Да. И другото, което цитира Антони Тренчев, беше че те ползват една услуга, която се нарича Chainalysis, която се използва, когато получаваш или изпращаш трансакции – дали получателят и подателят е в някакъв списък на хора, които се търсят някъде в света. И както Антони Тренчев много обича да цитира – те се използват от ЦРУ и ФБР.

- Междувременно стана ясно и че компанията Нексо е сключила едно споразумение в САЩ в края на миналата седмица. То включва глоба от 46 млн. долара и петгодишна забрана компанията да работи на територията на щата Ню Йорк. Можете ли обаче да обясните какво точно представлява споразумението, защото прокуратурата го разтълкува доста различно от представители на компанията.

Силвия Великова: Аз само една дума ще кажа, защото специално за споразумението със САЩ не мога да съм много компетентна, но имам достатъчно знания, за да се сетя, че не става дума за криминално разследване, защото това е спор с местния регулатор. Но видях, че прокуратурата си беше позволила да види в това решение потвърждение на нейните обвинителни тези. Няма как да съберем на една плоскост наказателното право и административното право в случая. Затова смятам, че прокуратурата наистина подмени съдържанието на тази новина.

Йоан Запрянов: Същото обаче може да се каже и за Нексо, които също подмениха съдържанието на новината като обявиха, че това е "историческа победа", въпреки че регулаторът в САЩ им казва "вие трябва да напуснете пазара и трябва да ни изплатите една солидна глоба от 46,5 млн. долара".

Като цяло, това което казват федералните регулатори в САЩ, SEC се казва регулаторът и съответно отделните щати, които също са част от споразумението и получават половината от цитираната сума, те казват, че депозитният продукт на компанията, който според техните документи е доминиращ и огромната част от парите, които са в компанията, т.е. парите на клиенти са в депозитния продукт, върху който се изплаща лихва.

Това представлява предлагане на ценна книга, това също е сложно и дълбоко да обясним какво значи предлагане на ценна книга, защото SEC минава през един алгоритъм, по който проверява дали предлагането на даден финансов инструмент е ценна книга. Така или иначе те смятат, че Нексо е предлагала без да има лиценз нещо, което трябва да си или брокер, или банка, за да го предлагаш. И Нексо сега трябва да плати глоба и да напусне американския пазар с този си продукт.

Компанията го представи като огромна победа. Един бивш директор на SEC всъщност им се подигра за това, защото криптокомпаниите много обичат да правят този номер, в който нещо лошо им се случва, но те го представят като историческо споразумение. Няма нищо историческо, защото и други компании са били глобявани по абсолютно същия начин за абсолютно същите продукти – пак криптокомпании.

Вече това, което аз мога само да предположа от петте думи на Иван Гешев, които той каза по темата, е, че той вижда някакво потвърждение за тезата на прокуратурата, че това е банкова дейност без лиценз. Защото може да има такъв аргумент.

Силвия Великова: Но той не оперира към територията на България. В този смисъл какъв проблем може да бъде на българската прокуратура?

Йоан Запрянов: Точно така. В този смисъл те нямат юрисдикция. И нещо, което е много важно. И Иван Гешев, и Борислав Сарафов от време на време хвърлят думата САЩ, но в официалното обвинение, това, което пише в постановлението, дадено на обвинените, пише „организирана престъпна група“. Първо с цел да извърши в бъдещето някаква престъпна дейност, а не че вече я е извършила. И второ – на територията на България, Швейцария, Великобритания, Кайманите, но не и САЩ.

- Т.е. САЩ не са включени.

Йоан Запрянов: Точно така.

Силвия Великова: А пък всъщност в България продължаваме да не знаем какво е престъплението, след като тя не оперира на българска земя.

- А тези разминавания как бихте ги обобщили – между американските твърдения и твърденията на българската прокуратура. Откъде идват те?

Опитът на Гешев да цитира имена на прокурори и да се позовава на САЩ е нелеп
Силвия Великова

Силвия Великова: Това са различни процедури и те няма как да бъдат сравнявани. Затова е нелеп опитът на Гешев да цитира имена на прокурори и да се позовава на САЩ. Както стана ясно, поне това казва Тренчев, това е процедура, която върви от две години. Така че въпросът е защо българските служби толкова късно са разбрали, че има някакъв проблем около тази компания. Защо през септември започват някакви проверки? Къде са били те през цялото време? Как се появиха сега тези британски граждани, които се оплакват?

- Всъщност това споразумение слага ли край на съмненията около бизнес модела на Нексо, защото Вие, г-н Запрянов, сте ги описвали подробно още от 2021 г. в публикациите си. Можете ли да обясните какви са тези съмнения и откъде идват?

Йоан Запрянов: Според мен отговорът е “не”. Даже, според мен, когато те глобят и ти кажат „трябва да напуснеш пазара“, това не е позитивна новина. Също това са две напълно различни разследвания. Без значение каква е меродавността на това, което прави българската прокуратура, то е доста по-различно от това, което правят в САЩ. Най-малкото Антони Тренчев, когато през уикенда гостува в българските телевизии, той каза общо взето „как си представяте, че такива хора ще се асоциират с нас“.

Тези хора не се асоциират с Нексо. Те просто си вършат работата и те са финансови регулатори. Те не са разследващ орган по смисъла на криминални разследвания т.е. това е едно вземане на авторитет назаем, което ми се струва, че по-скоро не е на място.

Силвия Великова: И в двете посоки се прави.

Йоан Запрянов: Точно така. Не мисля, че съмненията за бизнесмодела на Нексо по какъвто и да е начин са отпаднали. Едно от съмненията е дали Нексо взема твърди пари, тоест долари, евро, конвенционална валута. Защото както каза и Антони Тренчев пред бТВ, тяхната теза е, че всичко, което влиза през тях, се обръща в криптовалута, а тя не се брои за традиционна валута.

Той направи този път сравнението с портокали – ако вие ми дадете 10 портокала и аз ви изплатя един портокал, 10% лихва, това дали е банкова дейност. Когато аз съм си говорил с тях, в някои случаи бяха банани, в някои – ориз, има сериозен асортимент по отношение на банкова дейност с хранителни продукти, но въпросът е, че тези криптовалути, които те цитират, че използват, техни собствени, разработени от тяхната компания, които са равни на долар, евро и паунд, аз лично в продължение на вече почти 2 години, както и разследването на SEC, аз не мога да ги открия.

А имам достатъчно вътрешни източници, бивши и настоящи служители на компанията, които казват, че действително такива не съществуват, а това е твърда валута, която се взема. Ако това е така, и това е много голямо „ако“, казвам го като нещо, което е абсолютно непотвърдена информация, но е валидна хипотеза, ако това е така, тогава вече действително може да си говорим за банкова дейност без лиценз, защото тогава не са банани, не са портокали и не е ориз.

Има и страшно много други случаи по отношение на Нексо, където инвеститори са казвали, че са прецакани или че има опити за пазарна манипулация, която отново не пада под нито една юрисдикция, защото валутите не са регулирани, и всички тези случаи са влезли в съда. Има инвеститори, които са и от Нексо. Но сами по себе си това са частни искове, не е криминално разследване. Тоест дълга и широка е.

Нещата, които се случват, вероятно имат някаква тежест, вероятно даже не малка, но от Нексо продължават до ден днешен да изтичат много пари на клиенти. Под изтичат нямам предвид, че е нещо криминално, имам предвид, че клиентите си теглят парите. И за мен има съвсем сериозен въпрос, при положение, че всички останали компании, които се занимават точно с тази дейност в последната една година фалираха до една, дали Нексо ще продължи да съществува в този си вид, без значение дали българската прокуратура стигне до обвинителен акт, или не.

- Вие всъщност бяхте обяснили това в една статия за Капитал, като данните са от органите в щата Кентъки, нали така?

Йоан Запрянов: Те са два въпроса. Единият е колко пари на клиенти могат да бъдат изтеглени, преди компанията да има сериозни финансови проблеми и да се наложи да преустанови тегленето от клиенти, което в най-честия случай това е краят, защото се получава несигурност сред клиентите и те в първия възможен момент ще изтеглят всичко останало, което имат. Другият въпрос е, че регулаторите в Кентъки казват – Нексо твърди, че е платежоспособна, докато според нас те са платежоспособни само и единствено ако използват собствената си криптовалута, която струва толкова, колкото те кажат, защото е над 95% тяхна собственост, като ресурс, който да покрива задълженията към клиенти.

- Ако това са обаче съмненията, които вълнуват криптосвета около Нексо, защо тогава българските власти се занимават с нещо съвсем различно? Въпрос на некомпетентност ли е, на неразбиране на този сектор?

Силвия Великова: Аз няма да вляза в тона на Тренчев за мозъчния тръст и за техния капацитет. Мисля, че все пак в следствието все пак има достатъчно хора, които са обучени да ползват и да работят с тези нови технологии и да разкриват такива престъпления.

Тук наистина въпросът, на който прокуратурата не дава отговор, защото е много лесно да дадеш политически отговор на въпроса защо да кажеш „ами тука в България постоянно има избори, аз какво да направя за това сега“. Факт е, че тази акция на прокуратурата, защото тя изглежда точно като акция, много прилича на други акции.

Сега, като слушах Йоан, понеже самата Сийка Милева роди това сравнение с КТБ, то беше същото – прокуратурата влезе в КТБ, вложителите започнаха да си теглят парите и банката отиде на кино. Много дълго прокуратурата го разследва, Гешев успя да стане главен прокурор покрай това разследване и сега делото е забуксувало вече 4 години на първа инстанция, а тук, като се има предвид за колко по-сложно разследване става дума и фактът, че става дума за престъпления, които не са на територията а България, го прави още по-сложно, само си представете колко време ще отнеме на прокуратурата да се справи с нещо такова.

Което няма да ѝ пречи през цялото време да продължава да твърди, че е успяла да разкрие някаква страшна схема и тази схема показва колко порочен е политическият модел.

Случаят може да има връзка и с критичните оценки, които дойдоха от един американски конгресмен по отношение на главния прокурор
Силвия Великова

И аз искам да дам само още един пример, защото на прокуратурата за мен явно наистина ѝ е на живот и смърт този случай, той може да има връзка между другото и с критичните оценки, които дойдоха от един американски конгресмен по отношение на главния прокурор, между другото той сега е заел доста висока позиция в една комисия в Щатите, един пример буквално от днес.

Сигурно знаете, че двамата от обвиняемите, които са си в България, бяха с парични гаранции в размер на 1 милион лева, които те са обжалвали пред Софийския градски съд. След активизация на някои медии, съдията си е направил отвод, тъй като са били направени внушения, че ще ѝ платят пари, за да им отмени гаранцията, и сега тази сага продължава с нов съдия. Тоест има някакви среди, които могат да си избират включително и съдии, които да гледат по правилния начин на определени казуси. Тази мобилизация на прокуратура плюс едни конкретни медии за мен е крайно съмнителна.

- Понеже засегнахте въпроса какво ще се случи с това разследване…

Силвия Великова: Той Гешев го каза – много е сложно. Когато кажат много е сложно…

- Направихме една анкета точно с този въпрос. Попитахме хората по улиците на София какво виждат те като развитие.

- Чухме, че всъщност има съвпадение между Вашата прогноза и тези на хората.

Силвия Великова: Аз само две неща по повод на анкетата – едното е, че хората наистина не вярват на прокуратурата, защото се нагледаха на такива казуси. И второто е по повод последния ви зрител – „нямам представа, нямам отношение“ (казва той). Всъщност няма пострадали българи. В този смисъл те няма как да възприемат този казус освен като нещо екзотично, което не стига до тях.

- Да, това е много важно уточнение, което трябва да продължим да повтаряме, че тази компания няма дейност в България.

Силвия Великова: Няма кой да се нареди и да настоява за някакви действия.

Йоан Запрянов: Което, ако мога да добавя, отваря – те си стоят отворени, едни въпроси, на които прокуратурата не дава отговор, и те са първо, прокуратурата няколко пъти намеква, че чуждестранни служби са помагали. Но всъщност не отговаря на по-важните въпроси – това помощ, която е поискана от България, ли е? Това е разследване, което е било някъде другаде, но е дошло в България, защото хората са българи и офисът им е в България, ли?

Това помощ, която е много голяма ли, те действително търсят – британските служби, които знаем, че са помагали, но не знаем в каква степен, те са помагали с много сериозна експертиза или са помагали по-скоро символично? От всички тези неща, мисля, че Гешев в един момент каза, че и израелските служби са помагали – по отношение специално на случая с Хамас – ние нямаме отговор.

- А защо? Защо прокуратурата не иска да каже?

Силвия Великова: Защото тя може да прецени и да каже това, което иска да каже. И докато не се стигне до казус, който под някаква форма да мине през съд – независимо дали през мярка за неотклонение или нещо друго, където да можеш да чуеш какво наистина има в папките, ще останем на нивото Гешев и неговите хора и Тренчев от другата страна.

Йоан Запрянов: И винаги го има отговорът на въпроса, който е: „ние не можем да кажем, защото това е активно разследване. Съответно не можем да ви отговорим на такива въпрос“.

Силвия Великова: Но за разпита на Асен Василев разказахме, въпреки че няма отношение към случая.

Йоан Запрянов: Точно така.

- Добре, това е съдебната нишка. Обаче има още две. Какво ще кажете за политическата нишка в целия случай?

Силвия Великова: Те са свързани.

- По какъв начин?

Силвия Великова: Аз честно казано понеже точно като гръмна тази сфера, не следих какво точно се случва, ако е подсетил депутатите от ГЕРБ да отворят регистъра и да видят кого е финансирала "Нексо" – защото едва ли стоят да гледат регистъра – и бе тази среща в кабинета на Асен Василев, тоест за мен абсолютно този случай беше изваден, за да удари тези две конкретни партии. Не че те щяха да направят нещо друго.

- Какво очаквате да свърши тази временна комисия, която беше създадена в парламента, която има за цел да установи фактите около "Нексо"? Така беше анонсирана.

Йоан Запрянов: Абсолютно нищо, тя е нонсенс тази комисия. Какво, ще прави паралелно разследване на криминално разследване? Първо. И второ, може би съм пропуснал частта, в която българският парламент вече е някакъв експерт по криптовалути и може да проследява дейност на компании, които дори – оперират оттук, но не оперират в България.

Силвия Великова: Аз имам различен отговор от на Йоан. Тя може да уволни шефа на НАП, както уволни шефа на Сметната палата. Тоест тя също предприе политически действия тази комисия, което показва, че целият този казус е политически. Иначе той парламентът си отива освен това. И комисията с него.

- Да, влизаме в предизборна кампания.

Силвия Великова: Да. Но тези комисии никога не са били създавани за нещо друго освен за политическа употреба. Защото е ясно кой разследва в България.

- Добре, третата и последна нишка, която е по-скоро бизнес нишката. Какво очаквате, как ще се отрази целият случай тук в България изобщо глобално на компанията?

Йоан Запрянов: Тук в България евентуално биха имали проблеми със служители, евентуално напускащи такива, които не желаят или да бъдат свързвани с хора, които са обвинени в организирана престъпна група, или не искат да живеят с въпросителната дали ГДБОП няма да влезе всеки момент в офиса или у вас.

По отношение на глобалното, както и споменах, извън българския сценарий си остават страшно много въпросителни по отношение на "Нексо". И съответно аз се надявам, скалъпено или не, покрай това разследване да се разберат отговорите на някои по-реални въпроси. Нейният бизнес беше с проблеми и преди това, сега мисля, че те по-скоро се задълбочават, така че нищо чудно и без да стигаме до обвинителен акт, както споменах и по-рано, компанията в един момент да преустанови работа.

Но това само и единствено можем да го гадаем. Тоест ние по отношение на "Нексо" имаме много много откъслечни финансови данни. Няма финансови отчети, още по-малко одитирани финансови отчети.

- Това не е ли обаче нещо типично за крипто сектора?

Йоан Запрянов: От една страна да. По принцип като се регистрираш на Кайманите, това е една от целите. Но когато също така казваш, че в един момент си оперирал с активи на стойност над 12 млрд. долара, мисля, че е прието да има поне някаква прозрачност извън откъслечната информация, която ни дават регулаторите в САЩ и която ни е дават само и единствено защото разследват компанията, тоест не е по някакъв добър повод.

- А оправдани ли са тези сравнения с OneCoin, които тук-таме се чуват?

Йоан Запрянов: Не, OneCoin нямаше никакъв продукт, OneCoin беше наистина просто параван, да заблудиш хората, че те инвестират в нещо, а то тотално го нямаше. В този смисъл не са оправдани, защото "Нексо" е реален бизнес. Но ако тези криптовалути, които трябва да бъдат долар, евро и паунд не съществуват, това е една хипотеза, която трябва най-малкото да бъде разгледана.

- Добре и последно да се върнем на тези думи, които направиха доста силно впечатление, бяха много емоционални, на единия от съоснователите на "Нексо" Антони Тренчев, когото чухме и във видеото, за санкции „Магнитски“ за Гешев.

Силвия Великова: То някак си съвпадна с едно изказване на Херо Мустафа и в интервюто при Светослав Иванов и преди това на един форум – тя изрази своето разочарование, че нищо не се случва със санкционираните по Магнитски. И пак същия този американски конгресмен Дейвидсън, който говори точно за това, че в България се неглижира действието на този инструмент. Аз не знам дали Антони Тренчев има силата да предизвика включването на Гешев, но имам вътрешното усещане, че Гешев действа по този начин по този случай именно защото има някакви притеснения, че нещо се случва в Щатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG