Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гешев ще попадне под санкциите "Магнитски". Какви са новите твърдения по случая Нексо


Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов
Главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов

Компанията Нексо ще съди българските институции за 1 млрд. долара. Това каза съоснователят на Нексо Антони Тренчев в първите си интервюта, след като на 12 януари прокуратурата влезе в офисите на компанията в София и повдигна обвинения.

По-рано се твърдеше, че искът ще бъде за "няколко стотин милиона".

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвиниения на Тренчев и още трима души от компанията. Те са за пране на пари, данъчни измами, участие в организирана престъпна група, финансиране на тероризма и други.

Тренчев определи обвиненията като абсурдни. Той каза, че те са свързани с политическата класа, която използва „държавните органи за рекет“.

Прокуратурата свърза Нексо с бившия финансов министър Асен Василев, с депутата от „Продължаваме промяната“ (ПП) Настимир Ананиев и с финансиране на кампания на „Демократична България“. Парламентът създаде комисия, която да провери случая.

Според главния прокурор Иван Гешев случаят в България е започнат след сигнал от чуждестранни служби. Той добави, че е информирал „колегите от САЩ“ за действията на разследващите в София.

Нексо отхвърля тези твърдения.

В петък компанията постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ. От Нексо се задължиха да платят глоби в размер на 45 млн. долара във връзка с нерегистрираното предлагане и продажба на свои продукти.

От Нексо продължават да отричат да са извършили каквито и да е престъпления.

„Не знам защо се захващат с нас, защото много сбъркаха с кого се захващат. Това е безпрецедентно. Ние имаме интелектуален капацитет, който ще смаже целия мощен мозъчен тръст на прокуратурата и Нексо ще бъде капката, с която цялото нещо ще прелее. Като абсолютен минимум Гешев ще влезе по санкциите [на закона] „Магнитски“, каза Тренчев.

Ето какво друго казаха Тренчев и Гешев през уикенда.

Какво твърди Иван Гешев

В интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев повтори своите тези за многобройните обвинения и за връзките на държавното обвинение със САЩ по случая "Нексо".

Той добави: „Има множество пострадали, които заявяват, че са ощетени от фирми, свързани с тази група, които са европейски граждани – граждани на Великобритания, граждани на Испания. С доста сериозни суми“, каза Гешев.

Главният прокурор повтори и, че българското разследване е открило данни за трансакции от Нексо към член на Хамас, както и трансакции, свързани със санкционирана руска криптоборса.

Хамас е палестинска политическа и паравоенна организация, която САЩ, ЕС и Израел определят като терористична.

Гешев каза, че по разследването има и защитен свидетел, „който се притеснява за сигурността си“ и на когото е осигурена защита.

Той добави, че предстои Антони Тренчев и друг от съоснователите на Нексо - Коста Кънчев, да бъдат обявени за издирване от „Интерпол“.

Какво каза Антони Тренчев за обвиненията

Съснователят на Нексо каза пред Би Ти Ви, че двамата негови колеги, които бяха задържани преди дни, са видели само „два хвърчащи листа“, в които не е имало нищо повече от имената им и егенетата. По думите му е много вероятно обвинението никога да не стигне до съдебна фаза.

Той каза още, че единият от двамата задържани, който в момента е пуснат под гаранция, е американски гражданин.

За обвинението за извършвани трансакции от лице, което Израел е свързала с Хамас, Тренчев каза, че става въпрос за две движения, свързани с Махмуд Мохамед Махмуд Айеш. Двете транскации са представлявали прехвърляне на средства към борсата за криптовалути „Байненс“.

Прехвърлянето на средства е от 6 ноември 2019 г. и 3 февруари 2021 г. Според Тренчев то е на стойност 1500 и 400 долара. По думи на съоснователя на Нексо самият Айеш е бил включен в списъка на Израел едва през юни 2021 г.

„Това са трансакции, които излизат от наш клиент, не въпросният Айеш към уолет (електронен портфейл, бел. ред.) в „Байненс“, каза Тренчев. Той добави, че всички трансакции, които се извършват от Нексо, се проверяват по същия начин, по който те се проверяват и от някои от агенциите за сигурност в САЩ като ФБР и ЦРУ.

Тренчев също отрече и това, че от компанията са заобикаляли наложените на Русия санкции и са допускали трансакции, свързани с клиенти и организации от страната.

За акцията на прокуратурата

Според Тренчев за действията на прокуратурата може да има „две заключения“. Първото той определи като „затруднение“ с работата със софтуера, с който се анализират и проверяват трансакции като тези, свързани с Махмуд Айеш. Второто, според Тренчев, е „злонамереност“.

„Ако трябваше да залагам пари, щях да заложа на второто“, каза още той.

Според съоснователя на Нексо причините за „злонамереността“ на прокуратурата са няколко, но основните са политически: „звучно да се ударят партии като „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и да се саботира третият мандат“, каза Тренчев и определи прокуратурата като „банда“ и „шайка бандити, които вече десетилетия безчинстват в България“.

На няколко пъти Тренчев направи паралел между действията на прокуратурата срещу Нексо и по разследвания, свързани с бившия премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той каза още, че са били направени „на пух и прах“ твърденията на прокуратурата, че действията в България са започнали след сигнал на САЩ. Той очаква да види какво ще каже главният прокурор пред представителите на американската държава.

За даренията за политически партии

За даренията, които част от служителите на Нексо са правили към политически партии, Тренчев каза, че това е било тяхно решение. Парите, които те са дарили, са били от техни собствени заплати, а самият той е знаел, че някои от тях го правят, но не се е месил в избора им.

Той отхвърли обвиненията на ГЕРБ и Бойко Борисов, че по този начин се е заобикаляло реалното даряване от страна на ръководството на компанията. Според него даренията са били прозрачни.

Тренчев отхвърли и твърдението, че е договарял тези дарения директно със съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов.

Предстоящ иск на Нексо

Тренчев потвърди, че компанията вече е наела специалисти, които анализират щетите, които прокуратурата е нанесла на компанията с действията си. По думите му те се оценяват на над 1 млрд. долара.

По думи на Тренчев действията на прокуратурата са попречили компанията да бъде включена в една от трите основни фондови борси в САЩ – NASDAQ. Именно това е и причината от Нексо да твърдят, че ще се борят за толкова голямо обезщетение.

За споразумението в САЩ и делата в Ирландия

Според Тренчев постигнатото споразумение с регулаторните органи в САЩ показва, че компанията няма проблеми нито на федерално, нито на щатско ниво. Той подчерта, че компанията не е признавала вина за действията си, както и че е спряла да оперира на американския пазар преди повече от година, а самият процес по постигане на споразумение с властите е продължил близо две години.

Относно делото, което се води срещу компанията от трима ирландски граждани, Тренчев каза, че то има „частно-правен характер“ и се води от „опортюнисти“, както и че от компанията нямат притеснения за неговия развой.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG